Jeugd met mogelijkheden runnen eigen pop-up restaurant

Met bijzonder veel plezier heeft deze redacteur van ParkstadActueel gevolg gegeven aan het verzoek om, t.b.v. onderstaande artikel, een intro te schrijven. Dit uiteraard gerelateerd aan een bijzonder en prachtig project betreffende het runnen van een eigen pop-restaurant in Landgraaf, welke de benaming werd toebedacht: “Historisch Dineren”.

Er is dan ook sprake van een lovenswaardig initiatief, mogelijk gemaakt door Stichting Zo Mooi Mogelijk & MIJNlunchcafe. Om dit initiatief daadwerkelijk nader gestalte te kunnen geven hebben zij in goed overleg de handen in elkaar geslagen. Genoemd overleg resulteerde dan ook om met het geplande lunchcafe van start te gaan. Woensdag 6 april jl. betekende voor de initiatiefnemers een meer als bijzondere dag toen de eerste van de zes geplande, zoals de woordkeuze gebruikelijk is in de toneel/filmwereld, in première ging. Naar we vernamen bleek uit de reviews dat uit deze eerste avond dat dit recept als succesvol  te omschrijven is. Geweldig toch.

Ter informatie hieronder beschrijving van hoe e.e.a. tot stand is gekomen; De Stichting heeft samen met vijftien jeugdigen de mogelijkheid benut om weer flink aan de weg te timmeren. Dientengevolge zochten zij dan ook, zoals in de intro aangegeven, samenwerking met MIJNlunchcafe, een leer-werkplek gevestigd aan de Casinolaan 6 in Landgraaf. Genoemd lunchcafe biedt aan de doelgroep dagelijks een plekje waar zij binnen de horeca zichzelf kunnen ontplooien.

Ze hebben zes woensdagen een pop-up restaurant waar in thema’s door de jeugd en begeleiders gekookt en gezorgd wordt voor hun gasten. De thema’s zijn gekozen aan de hand van de tijdvakken van onze geschiedenis. Hierover krijgen de kinderen ook een korte les in de middag, gevolgd door een workshop in mise en placer, horeca, hygiëne en gezonde voeding. In de avond zijn, nadat zij zelf hebben voorgeproefd, vanaf 17.00 uur gasten welkom om te komen genieten van een driegangendiner in hun eigen restaurant. Een restaurant waar het sociaal en huiselijk is net als overdag in het lunchcafe.

Een heel stoer en ambitieus project. Sanne Waterlander, Thijs Jacobs en Anke Alzer van Stichting Zo Mooi Mogelijk en Richard Eeden petersman en Corina Geurts van MIJNlunchcafe zijn zich daar wel degelijk van bewust. Zij lieten verder weten dat de jeugd door de begeleiding goed aangestuurd en ondersteund wordt. “We geven ze de mogelijkheid om zichzelf nieuwe vaardigheden eigen te maken en bieden ze dan een podium en een publiek. Dat is het moment waarop ze in hun kracht staan en de maatschappij ze op die krachtige manier ook leert kennen”.

Met veel voldoening en enthousiasme vervolgde zij hun info dan ook met volgende constateringen. “Leuke ontvangst en meteen genoeg aandacht van de bediening. De gerechten waren allemaal overheerlijk. Het enthousiasme van de jeugd was mooi om te zien. Wat was dit leuk om te doen. Wij willen zeker terugkomen. Het was gezellig. Wat waren alle jongens en meiden sociaal en dus tijd voor een praatje”.

Overigens opent de jeugd nog vijf keer de deuren van hun pop-up restaurant. Op 13 en 20 april en op 4, 11 en 18 mei. Dat het een zeer gewild project is bleek uit het gegeven dat alle avonden zaten al vol voordat de jeugd afgelopen woensdagmiddag aan hun eerste dag begon. Daar zijn ze natuurlijk hartstikke trots op en dat is hen dan ook van harte gegund. Dit onderstreept de redactie van Parkstad Actueel dan ook met veel genoegen-C.S.

Foto Anke Alzer
Foto Anke Alzer

Foto’s®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

 

Geef een reactie