Vaatchirurgen Zuyderland geven voorlichting over buikaneurysma in speciale bus

Vaatchirurgen Zuyderland geven voorlichting over buikaneurysma in speciale bus Zuyderland geeft op woensdag 20 april de aftrap voor Europese voorlichtingstour over buikaneurysma. Eerst op de Markt in Sittard en op donderdag 21 april op het Pancratiusplein in Heerlen. Meer bekendheid en vroege diagnose van het buikaneurysma kan de kans op sterfte aan de gevolgen hiervan verlagen. Inwoners krijgen daarom informatie en kunnen indien gewenst persoonlijk advies krijgen. Op de woensdag in Sittard stapt tevens goochelaar en televisiepresentator Hans Kazàn het podium op om sámen met Zuyderland de boodschap kracht bij te zetten.

Na de twee stops in Nederland, zal de bus ook andere Europese landen aandoen om in heel Europa meer
bekendheid te geven aan deze ziekte. De campagne wordt mogelijk gemaakt door medisch technologiebedrijf
Medtronic. Vaker dan gemiddeld in Zuid-Limburg Jaarlijks overlijden ongeveer 350 Nederlanders aan een buikaneurysma, ofwel een zwakte in de buikslagader die kan leiden tot een fatale scheur. In de regio Zuid-Limburg komen hart- en vaatziekten vaker voor dan elders in Nederland. Voorlichting en bewustwording van risicofactoren kunnen bijdragen aan verlaging van sterfte aan dit ziektebeeld. Met de campagne moedigt Zuyderland mensen aan om zich te laten voorlichten over de belangrijkste risicofactoren om een aneurysma te ontwikkelen. Deze risicofactoren zijn roken, hogere leeftijd, te hoge bloeddruk, mannelijke geslacht, aderverkalking en erfelijke aanleg.

Kans op scheuren Een aneurysma ontwikkelt zich meestal in de loop van 10-20 jaar, patiënten merken dit vaak niet. Hoe groter het aneurysma wordt, hoe groter de kans is dat deze scheurt, met alle eventuele gevolgen van dien. Een
buikaneurysma geeft over het algemeen geen klachten, maar een scheur hiervan kan grote gevolgen hebben.
Oproep aan mannen van 65 jaar en ouder Buikaneurysma’s zijn gemakkelijk op te sporen met een echo van de buik. ‘Uiteraard is iedereen welkom, maar we roepen met name mannen van 65 jaar en ouder met deze risicofactoren op, om naar de bus te komen’, zegt Pieter Salemans, vaatchirurg in Zuyderland. ‘We willen met hen in gesprek gaan over de risico’s en indien nodig adviseren wij hen om zich te laten screenen op buikaneurysma.

 

Geef een reactie