Nieuw Nederlands Mijnmuseum opent 1 mei 2022  

Op zondag 1 mei 2022 opent het nieuwe Nederlands Mijnmuseum haar deuren voor publiek. Het museum, dat eerder alleen gehuisvest was in het monumentale schacht- en ophaalgebouw van de Oranje-Nassau I mijn, opent de nieuwe hoofdlocatie in de Dr. Poelsstraat 29 in Heerlen. Op zondag 1 mei om 13 uur vindt er een publiek openingsmoment plaats.

 In het nieuwe Nederlands Mijnmuseum worden alle facetten van het kleurrijke mijnverleden belicht, door de bezoekers een bijzondere museale beleving te bieden. Het is een museum vol verhalen, die aan de hand van objecten worden verteld. Het grote verhaal begint bij steenkool en beschrijft de brede geschiedenis van het mijnverleden in de Oostelijke- en Westelijke Mijnstreek. Om de beleving te versterken is de collectie uitgebreid met spraakmakende objecten, waaronder mijnlampen uit de Collectie Raedts, een buste van Dr. Poels en een geprepareerde stoflong op sterk water. De objecten worden gepresenteerd volgens een uniek museumconcept, gestoeld op de oorspronkelijke functie van de nieuwe, monumentale locatie: een warenhuis.

Uniek museumconcept. Het nieuwe Nederlands Mijnmuseum opent in voormalig warenhuis Kneepkens, ook wel ‘Klein Glaspaleis’genoemd, een rijksmonument ontworpen door architect Frits Peutz. De vier verdiepingen hebben elk hun eigen thema aan de hand van kleuren. Bezoekers beginnen bij ‘Zwart’, waar het verhaal van steenkool en de mijnwerker wordt gepresenteerd. De eerste verdieping,‘Goud’, weerspiegelt bijna tastbaar de welvaart die de steenkoolindustrie de Mijnstreek bracht. De tweede verdieping is ‘Grauw’ en toont de schrikbarende keerzijde van de medaille, zoals de ongezonde werkomgeving en de desastreuse maatschappelijke gevolgen van de mijnsluiting. De bovenste verdieping heet ‘Kleur’ en neemt de bezoeker mee in de transitie en de kleurrijke toekomst van de Mijnstreek.

Het museumconcept werd ontwikkeld door Tinker Imagineers in samenwerking met Peter Beckers. De uitvoering ervan is tot stand gekomen met lokale partijen. Het resultaat is geen museum in de klassieke zin van het woord. Centraal staan de vele verhalen uit een verleden dat veel verder reikt dan stad en streek. Een speciale museumervaring krijgen bezoekers op de verdieping‘Kleur’. Hier maken zij een virtuele versie van zichzelf (avatar), die op een groot scherm een rol zal spelen in het nieuwe en kleurrijke verhaal van het heden en de toekomst van de Mijnstreek.

Mijnmonument Oranje-Nassau I. Het schacht- en ophaalgebouw van de Oranje-Nassau I blijft onderdeel van het Nederlands Mijnmuseum. Vanwege de opening van de nieuwe museumlocatie sluit de oude locatie tijdelijk vanaf 23 april.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie