HANDHAVING IN DE EREDIVISIE NA EEN BLOEDSTOLLEND DUEL

Fortuna Sittard heeft zich zondagmiddag via een 1-0 zege in de uitwedstrijd tegen NEC gehandhaafd in de Eredivisie. Zian Flemming scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd. Het bleef tot in de blessuretijd enorm spannend, mede door de uitslagen op de andere velden. Om even vóór half vijf konden spelers, trainers en supporters een feestje bouwen.

Vóórafgaande aan de wedstrijd was het uitgangspunt duidelijk, alleen bij winst had Fortuna Sittard alles in eigen hand, dan was de ploeg van hoofdtrainer Sjors Ultee zeker van een verlengd verblijf in de Eredivisie. Bij alle andere scenario’s was men afhankelijk van uitslagen op andere velden. Flemming, Deroy Duarte en Mats Seuntjens keerden na hun schorsing die het drietal woensdag tegen Vitesse aan de kant hield, terug in het basiselftal.

Fortuna nam in Nijmegen in de openingsfase het initiatief en had de intentie om snel iets te foceren. Na iets minder dan een kwartier spelen lukte dat ook. Een fraaie lange bal van Tesfaldet Tekie werd door de, voor velen verrassend, in de basis gestarte Samy Baghdadi op de linkervleugel goed gecontroleerd. Deze speelde Paul Gladon aan, die met een fraaie voetbeweging Flemming vrijspeelde. Van zo’n 14 meter haalde de clubtopscorer beheerst uit en liet NEC doelman Matthijs Branderhorst kansloos: 0-1.

Na 25 minuten de eerste kans voor de thuisclub. Jonathan Okita haalde vanaf de rand van het strafschopgebied uit met een geplaatst schot, doelman Yanick van Osch redde fraai. De thuisclub, nog volop in de race voor een plaats die recht gaf op deelname aan de play-offs om Europees voetbal, had moeite met de speelwijze van Fortuna dat na de snel verkregen voorsprong compact verdedigde en weinig ruimte weggaf.

In de tweede helft bleef NEC de ploeg met het meeste balbezit, ook in het eerste kwartier na rust gaf de Fortuna achterhoede onder leiding van routinier Dimitrios Siovas geen krimp. Flemming was in die fase, na een korte solo, dichtbij een tweede Sittardse treffer. Gehinderd door Lasse Schöne verdween zijn inzet echter voorlangs. Na een uur spelen wisselde NEC drie keer, de nieuwe spelers zorgden direct voor gevaar. Van Osch redde fraai op een schot van Javier Vet, Siovas voorkwam met attent ingrijpen dat de rebound gevaarlijk kon worden. Een kopbal van een andere invaller, Ilias Bronkhorst, ging voorlangs.

Okita kreeg enkele meters voor het doel een goede schietkans, hij mikte hoog over. De secondes en de minuten tikten tergend langzaam weg, de druk van NEC was groot. In de extra tijd volgde de apotheose. De thuisclub viel met man en macht aan, zelfs doelman Branderhorst stond bij standaard situaties voortdurend in het strafschopgebied van Fortuna Sittard. Een vrije trap van Lasse Schöne werd in eerste instantie weggewerkt, maar kwam voor de voeten van Elayis Tawsan. Deze haalde fraai uit, de bal dreigde in de verre hoek in het doel te verdwijnen, doelman Van Osch was al verslagen. Met zijn hoofd bracht Flemming half zittend op de doellijn redding, waarmee hij een zekere tegentreffer voorkwam.  In de tegenaanval had invaller Lisandro Semedo de verlossende tweede treffer op zijn schoen, hij schoot echter over. In de resterende minuten bleef Fortuna overeind waarna na 96 zenuwslopende minuten het verlossende eindsignaal klonk van scheidsrechter Higler.