Zondag 22 mei zijn 3 unieke locaties in Welten gelijktijdig open.

Voor het eerst na Corona zijn de Weltermolen, hoogstamfruitboomgaard de Loorenhof en ’t Bakkes va Welte gelijktijdig geopend en kunnen belangstellenden een excursie volgen door en langs deze unieke locaties in Welten.

De excursie wordt georganiseerd door de molenaars van de Weltermolen, de hoogstambrigade van de Loorenhof en de bakkers van ’t Bakkes va Welte. De excursie bleek 2 jaar geleden al een groot succes te zijn. Veel mensen hebben toen aan deze excursies deelgenomen en iedereen was heel enthousiast. Dit is dan ook de voornaamste reden voor de organisatoren om ook dit jaar de excursie weer te organiseren. Deelname aan deze excursie is gratis.

De eerste excursie op 22 mei begint om 12.00 uur bij de Weltermolen, Welterkerkstaat 2, waar je het draaiende waterrad (bij voldoende water) kunt bewonderen en van de molenaar uitleg krijgt over de historie en de werking van de uit medio 1300 daterende watermolen.
Vervolgens loop je onder begeleiding naar de, in 2016 tot mooiste boomgaard van Limburg uitgeroepen hoogstamfruitboomgaard de Loorenhof, alwaar je door een lid van de hoogstambrigade uitleg krijgt over de hoogstam cultuur in Limburg en in de Loorenhof in het bijzonder en natuurlijk over de Weltense appel, de Janssen van Welten.
Als laatste kom je dan aan bij ’t Bakkes va Welte waar op dat ogenblik de vlaaien vers uit de oven komen en uitleg gegeven zal worden over bakhuizen in Limburg en over de totstandkoming van ’t Bakkes va Welte.
Dan is het hoogste tijd geworden om even uit te blazen en te genieten van een heerlijk stuk versgebakken vla met een kop koffie of thee en passende muziek op de achtergrond.

De  excursies beginnen steeds bij de Weltermolen om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur.
De excursie duurt plm. een uur en is voor iedereen toegankelijk. De excursie loopt door het weiland en bij nat weer is passend schoeisel gewenst.

Namens de molenaars van de Weltermolen, de hoogstambrigade van de Loorenhof en de werkgroep ’t Bakkes va Welte ben je van harte uitgenodigd om een van deze activiteiten te bezoeken of aan deze excursies deel te nemen.

Of kom gewoon lekker een stuk vla eten bij ’t Bakkes va Welte en geniet van de prachtige omgeving en de ontspannen sfeer. Vanaf 13.00 uur ben je welkom aan de Doom 5 in Welten (parkeerplaats Plus supermarkt) en zijn de eerste vlaaien vers in de houtgestookte oven gebakken.

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.
Vla, koffie, fris enz. kosten bij ’t Bakkes va Welte € 1,75.
Tijdens de bakdag in april is ook weer het Weltesj Speltbroeëd (Weltens Speltbrood) gebakken en verkocht. In no-time was alles weg. Dit heerlijke, in de houtoven op de stenen vloer gebakken speltbrood is op 22 mei ook weer te koop.

In de wordt het Kollenberger speltmeel gemalen en voor € 2,00 verkocht. De speltbloem kost € 2,50 per kilo.

Voor meer informatie mail naar jo@klavora.nl of kijk op www.deloorenhof.nl of facebook.com/loorenhof

Tot zondag 22 mei.
Het belooft weer een heel gezellige middag te worden.

Mocht voor zondag 22 mei slecht weer voorspeld worden dan zal vrijdag 20 mei bepaald worden of de bakdag door zal gaan. Via facebook.com/loorenhof zal dit bekend gemaakt worden.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

Geef een reactie