Hoofdmenu

Luc Steins met PSG uitgeschakeld in kwartfinale Champions League

In een ouderwetse handbalkraker heeft Luc Steins uit Voerendaal met PSG niet kunnen stunten in de return tegen het Duitse THW Kiel in de kwartfinale van de Champions League. Voor ruim 10.000 fans leidde de Franse kampioen bij rust nog met 17-19 maar kwam uiteindelijk één doelpunt tekort om zich te plaatsen voor de FINAL4 op 18 en 19 juni in Keulen: 33-32. Het laatste en beslissende schot van de Limburgse spelverdeler verdween in handen van de Deense doelman Niklas Landin. Een mogelijke treffer zou kwalificatie hebben betekend, op basis van meer uit-gescoorde doelpunten. Een week eerder eindigde het eerste duel in de Franse hoofdstad in 30-30.

PSG aast al jaren aast op het winnen van de hoogste clubtitel in het Europese handbal. Sinds 2014 was de club vijfmaal present in Keulen, bereikte tweemaal de finale (in 2020: 32-37 verlies tegen Barcelona, in 2017: 23-24 verlies tegen Vardar Skopje) maar slaagde er niet in de hoofdprijs én de daarbij behorende fikse premie op te halen.

Dominant

PSG, zonder hun al langer geblesseerde Deense superster Mikkel Hansen, was in de eerste helft de dominante ploeg en kwam zelfs tweemaal op een voorsprong van drie treffers. De thuisploeg had het moeilijk, PSG dicteerde het spel onder aanvoering van Steins. Die kreeg vrij snel in de wedstrijd een dubieuze tijdstraf aangesmeerd van de Macedonische scheidsrechters. De duizenden Duitse fans keerden zich daarna tegen Steins en begeleidden ieder balcontact van de Nederlandse international met een oorverdovend fluitconcert. Toen hij kort daarna probeerde Patrick Wiencek in de tegenaanval van scoren af te houden, volgde zijn tweede tijdstraf en mocht hij opnieuw twee minuten naar de bank. Steins leek niet echt onder de indruk, zette na zijn terugkeer de lijnen uit en hield met zijn dwingende en flitsende acties aan de bal twee Duitse verdedigers constant bezig. Een teken dat Steins in het Europese tophandbal serieus wordt genomen.

Kort na de veldwisseling kwam Kiel voor het eerst naast PSG: 19-19. Vanaf dat moment ontspon zich een echte handbalthriller: voor elke centimeter werd gestreden, de ploegen ontliepen elkaar nauwelijks. Kiel, dat in 2020 de Champions League won, kwam kort daarna voor het eerst aan de leiding (21-20) en stoomde door naar 24-21, 25-22, 26-23 en 27-24. De bezoekers slaagden er maar niet in die marge terug te schroeven: steeds weer liep de aanval vast in de hechte Duitse defensie.

Met nog een kwartier op de klok zorgden Kamil Syprzak en Luc Steins voor de ‘Anschlusstreffer’ en stond het duel op kiepen. Pech voor PSG, bij 30-28, dat een ‘vliegertje’ – bal aangooien boven de cirkel, een andere speler vangt de bal in de lucht en werpt op doel – geen genade vond in de ogen van de arbiters.  De gelijkmaker bleef, vanuit Frans perspectief, te lang uit maar kwam er uiteindelijk toch. De Noor Sander Sagosen zorgde voor 31-29, Nedim Remili en opnieuw Luc Steins tekenden voor die belangrijke gelijke stand: 31-31. Op dat moment was plaatsing voor Keulen een feit!

Laatste schot Steins

‘Crunchtime’. Spanning! Onder luid gejoel van de fanatieke thuisclubaanhang benutte Kiel een strafworp: 32-31. Niklas Landin, de Deense doelman bij THW Kiel, leek niet meer te passeren, zeker omdat de PSG-aanvallers vanuit ongunstige posities probeerden te scoren. Steffen Weinhold kwam met de 33-31, op één minuut van het laatste fluitsignaal. Ex-wereldhandballer Nikola Karabatic bracht de spanning in de daarop volgende aanval meteen terug: 33-32.  Vier seconden nog, time out voor PSG: de laatste aanval werd besproken. De bal belandde snel bij Luc Steins. Zijn schot kwam niet tussen de palen.

Bekijk hier de beelden van de laatste actie van Luc Steins:

https://fb.watch/d6RqfN5bup/

Naast THW Kiel zijn Barcelona, het Poolse Kielce en het Hongaarse Vespzrem aanwezig bij de EHF FINAL4 in Keulen.

Doelpunten:
THW Kiel:
M. Landin 7/waarvan 4 strafworpen, Reinkind 6, Wiencek 6, Zarabec 4, Sagosen 3, Duvnjak 2, Ehrig 2, Dahmke 1, Pekeler 1, Weinhold 1

Paris Saint Germain:
Remili 8, N. Karabatic 6, Syprzak 6/waarvan 3 strafworpen, Grebille 3, Prandi 3, L. Steins 2, Gerard 1, L. Karabatic 1, Kounkoud 1, Sole Sala 1

Toeschouwers: 10.285
Scheidsrechters: Nikolov / Nachevski (MKD)
Tijdstraffen: Kiel vier, PSG zeven

Foto’s PSG en EHF