Het was, na de coronapandemie, weer even wennen aan het Koningsvogel schieten in Heerlerheide

Eindelijk was het weer zover dat in Heerlerheide het traditionele Koningsvogelschieten op Hemelvaartsdag (donderdag 26 mei 2022 jl.) doorgang kon vinden. Uiteraard onder organisatie en auspiciën van de plaatselijke Koninklijke Schutterij St. Sebastiaan. Zoals bekend droeg helaas Covid19-pandemie, als zijnde de oorzaak, dat noodgedwongen er geen schuttersevenement kon plaats vinden. Dus was de opluchting groot dat genoemde Koningsvogelschieten nu in 2022 weer kon gehouden worden op sportpark Pronsebroek (thuishaven van derde divisie voetbalvereniging RKSV Groene Ster. Gelukkig waren de weersomstandigheden goed te noemen hoewel……. op gezette tijden de wind plotseling opstak en in de loop van het schietgebeuren toch enigszins van invloed bleek te zijn. Zie hierover  verder in dit artikel.

Zoals de schutters traditie in Heerlerheide een vaststaand gegeven is kwam de schuttersfamilie bijeen in haar verenigingslokaal, t.w. Café-Zaal D’r Bok (uitbaters John en Mir Vrolings) en gelegen aan de gelijknamige Bokstraat. Na deze samenkomst was het tijd voor de schuttersfamilie om op weg te gaan voor het afhalen van hun koning 2020 Frans Nievelstein en zijn charmante koningin Rita aan hun huis aan de Roebroekweg, welk “koningshuis”, niet alleen als begroeting met ballonnen was opgesmukt, maar ook bekend is als Café Heksenberg.

Na een hartelijke begroeting trok de schuttersfamilie, nu met in hun midden nog de regerende schutterskoning Frans en koningin Rita, naar het sportpark aan de Hei Grindelweg. Uiteraard werd door pastoor Janssen, als geestelijke ondersteuning, het hiertoe passende gebed verwoord. Dat de Kon. Schutterij vervolgens er geen gras over liet groeien om uit de “startblokken” te gaan bleek overduidelijk uit het gegeven dat de schutterijvogel niet lang “rusttijd” kreeg. Vanuit de schutterijleden pakte een 9 tal deelnemers het voortvarend aan en schoten de ervaren schutters in een vrij kort tijdsbestek de houten verbindingen aan flarden.

Niettemin kostte dit toch nog 65 schoten. Voor het 66e schot had Stef Hazen plaats genomen onder de buks. Hij was de overtuiging toegedaan dat zijn evt. raak schot voldoende zou moeten zijn om de vogel naar beneden te halen.

Maar zie, niet zijn schot uit de buks zou verantwoordelijk zijn dat de vogel het zou begeven. Integendeel zelfs, want een plotseling opgestoken windvlaag droeg zorg dat de vogel van “hoge sferen” naar beneden fladderde en het voor Stef niettemin betekende dat hij als de nieuwe koning 2022 uitgeroepen werd en als 155e koning bijgeschreven kon worden in de annalen van de schutterij. De eerste koning was immers H Kuypers (1850-1851) en de voorganger van Stef 2019-2020 Mart Habets. Stef is een rechtstreekse nazaat in de 6e generatie van Mathias Thewissen Saillant detail: de nieuwe schutterskoning regeerde in 2015 als carnavalsprins Stef 1 (Hazen) in het rijk van C.V. de Bokkeriejesj Groet Ghen Heij. Dus van prins toen naar koning nu. De nieuwe koning zal de rest van dit schuttersseizoen met zijn charmant overkomende partner Suzanne Herberichs als koningspaar van Heerlerheide door St. Sebastiaan begeleid worden.

Na de verrichtingen van de aangemelde leden van schutterij zelf was het erebestuur aan de beurt. Bij het erebestuur werd met het 112e schot Hub Huijts koning. Voor hem was het na 2018 de 2e keer dat hij koning van het erebestuur werd. 1988-1989 waren Hans Augustus en 2019-2020 Theo Pluijmen hem voor. Bij de burgers werd, middels het 94e schot, Rene Zinzen koning. M. Ortmans 1989-1990 en Jan Verbroeken 2019-2020 waren zijn voorgangers. Overigens helpt Rene de schutterij regelmatig uit als tamboer wanneer dat noodzakelijk is. Fijn dat hij nu ook aan het “echte schutterswerk” mocht proeven.                  Kortom, het was weer een geslaagd evenement waar de Koninklijke Schutterij St Sebastiaan, samen met de aanwezige bezoekers, alleen maar trots op kunnen zijn.

Foto’s gemaakt door Martine Hazen, Wilma Habets en Callie Steijaert

 

Geef een reactie