ANWB benoemt Kasteel Hoensbroek tot ‘Allermooiste Kasteel van Nederland’

 De ANWB verkiezing rond het Allermooiste kasteel van Nederland is beslecht: het Limburgse Kasteel Hoensbroek is de winnaar!

De jury koos het Limburgse kasteel uit een Top 5 waarin ook Kasteel De Haar (UT), Kasteel Westhove (ZL), Kasteel Doorwerth (GD) en Kasteel Huis Bergh (GD) stonden. ‘Kasteel Hoensbroek is nooit verwoest door brand of oorlogshandelingen, daardoor leest de buitenzijde van het kasteel als een bouwgeschiedkundig boek,’ aldus de jury. ‘Van de donjon met drie meter dikke muren kun je alle verdiepingen bezoeken!’ Maandag 6 juni, op de Dag van het Kasteel, zet ANWB-directeur Marga de Jager Kasteel Hoensbroek in het zonnetje.

Er is er maar één de allermooiste Na uitvoerig juryberaad koos de jury Kasteel Hoensbroek als allermooiste. Waarom?

‘Alle vijf kastelen hebben een unieke geschiedenis en historische gebeurtenissen zijn in grote mate bepalend geweest voor het uiterlijk, het interieur en de tuinen’, schrijft de jury in het juryverslag over het Allermooiste kasteel van Nederland. ‘Een optelsom van factoren maakt dat juist dít kasteel de winnaar is van de verkiezing.’ Vooral op het onderdeel ‘authenticiteit’ scoort Kasteel Hoensbroek hoog: ‘Het slot werd nooit verwoest door brand of oorlogshandelingen, daardoor is vrijwel alles authentiek. Voor het kasteel staand kun je aan de raampartijen, de steensoorten en het dak zien uit welke tijd dat gedeelte stamt. Zo leest de buitenzijde van het kasteel als een bouwgeschiedkundig boek.’ Vooral de middeleeuwse verdedigingstoren gooit hoge ogen: ‘De donjon met drie meter dikke muren is nog geheel intact: je kunt alle verdiepingen van de toren bezoeken.’ In het rapport komt ook de strategische ligging van het kasteel aan bod: ‘Door de brede gracht is de verdedigingsfunctie van het slot goed zichtbaar; tezamen met de waterrijke omgeving vormt het een bijzonder mooi geheel (ruimtelijke samenhang). Dit wordt versterkt door de aanwezigheid van twee afzonderlijke voorburchten en hun positie ten opzichte van het kasteel.’

De jury was daarnaast lovend over de manier waarop de geschiedenis van Kasteel Hoensbroek op een eigentijdse manier levend wordt gehouden voor bezoekers van alle leeftijden: met rondleidingen, een audiotour, een app, een informatief boekje, informatiepanelen in het kasteel, films over de geschiedenis en een zeer uitgebreide website met een virtuele tour door het kasteel en een 11-delige serie ‘Waterwandelingen’ met de conservator. Voor kinderen zijn er speurtochten, spelletjes op de zolderetage (raddraaien, vissen of flipperen avant la lettre), verkleedkleren en diverse (vakantie)activiteiten. ‘Opvallend zijn verder de ruime openingstijden en de uitstekende toegankelijkheid voor mindervaliden’, aldus de jury.

Meer lezen klik op deze link.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie