Voorbereidingsbesluit over flitsbezorgdiensten

Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad voorgesteld een voorbereidingsbesluit vast te stellen met betrekking tot flitsbezorging vanuit dark stores en dark kitchens. Dit besluit geldt voor heel Maastricht.

Bestemmingsplan in voorbereiding . De gemeenteraad heeft op 31 mei dit voorbereidingsbesluit genomen. Door het vaststellen van dit voorbereidingsbesluit, geldt er per direct een ‘voorbescherming’. Gebruikswijzigingen ten behoeve van flitsbezorgdiensten, darkstores en dark kitchens zijn niet toegestaan. Door de verlening van een omgevingsvergunning bestaat de mogelijkheid om af te wijken van dit verbod. Het voorbereidingsbesluit geldt met ingang van de dag van bekendmaking in principe voor de termijn van één jaar. Er wordt aansluitend een paraplu-bestemmingsplan voorbereid.

Afweging en leefbaarheid. Bij de gemeente Maastricht is een aantal initiatieven bekend die zoeken naar ruimte voor de vestiging van flitsbezorgdiensten/dark stores. Dit past in de landelijke trend. Er is bij de consument behoefte aan dit soort snelle bezorgdiensten, maar tegelijkertijd zien we ook dat dit kan leiden tot overlast.

Wethouder Krabbendam (Ruimtelijke Ontwikkeling en Mobiliteit): ‘Flitsbezorging heeft ook een positief aspect, in die zin dat het autobewegingen vervangt door verplaatsing op de fiets. Dat sluit prima aan bij onze boodschap binnen de campagne #posifiets. We zien echter ook dat flitsbezorging kan leiden tot overlast – vandaar dit voorbereidingsbesluit, dat past binnen de ingezette lijn.’

Flitsbezorgdiensten die werken vanuit een darkstore/dark kitchen passen volgens de gemeente niet binnen de bestemming detailhandel in de diverse bestemmingsplannen. Er is momenteel echter nog geen definitieve jurisprudentie over dit onderwerp. Juist daarom neemt Maastricht het zekere voor het onzekere. Het nemen van een voorbereidingsbesluit geeft de gemeente de tijd om eventuele ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan en voorbereidingen te treffen voor het opstellen van een paraplu-bestemmingsplan voor dit onderwerp. Vooruitlopend op het paraplubestemmingsplan wordt beleid voorbereid met daarin de randvoorwaarden die gaan gelden voor flitsbezorgdiensten vanuit darkstores en dark kitchens. Daarin wordt ook aangegeven binnen welke gebieden deze functies al dan niet gewenst zijn. Hierbij blijft de gemeente in overleg met de initiatiefnemers.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

Geef een reactie