Van zeebodem tot kuitenbijter Vebego Limburgs Mooiste is terug

Bij de terugkeer van Vebego Limburgs Mooiste (editie zuid) stappen zaterdag 11 juni ruim 12.000 deelnemers op de pedalen in Heerlen.

Organisator Jesse Linssen van de organiserende Stichting Grand Ballon is in zijn nopjes. “We mogen weer vertrouwen op eerdere deelnemers en nieuwe aanwas. De renners komen opnieuw uit het hele land. Ook van buiten de landsgrenzen. Van jong tot oud, van beginner tot kilometervreter.”

Verplaatsing start- en finishplek

Vanwege werkzaamheden in het centrum, is de start- en finishlocatie 500 meter verplaatst van het vertrouwde Burgemeester van Grunsvenplein naar het gebied Coriopolis bij Nieuw Eyckholt, aan de rand van de stad. Op een nabij gelegen weide verrijst voor het eerst op die plek een camping met allerlei faciliteiten. “Om na twee jaar afwezigheid een sfeervol wielerfestival neer te zetten in een ongedwongen sfeer. Zaterdag is er een gezamenlijk ontbijt en vanaf vrijdagmiddag presenteren merken allerlei nieuwtjes uit de wielerwereld bij de fietsmarkt. Als afsluiter is er zaterdagavond een DJ en ontsteken we een barbecue.”

Dikke Banden race

De officiële opening van het evenement is vrijdag 10 juni om 12:00 uur. Dan gaan de poorten van de camping open. Twee uur later begint de fietsmarkt en liggen de startbewijzen klaar. Op zaterdagochtend 11 juni worden alle race en MTB-routes – waaronder ook een gemoedelijke familietocht – verreden. “Er zijn verschillende aanvangstijden om de drukte te spreiden. Ook proberen we omwonenden zoveel mogelijk vooraf te bereiken.” Het opleidingsteam van Team Jumbo-Visma houdt zaterdag 11 juni een gratis Dikke Banden race voor jeugd tussen 2 en 15 jaar, verdeeld over meerdere leeftijdscategorieën.

Voor alle niveaus

Het populaire fietsevent is vanaf het debuutjaar 1991 inmiddels uitgegroeid tot een begrip op de wielerkalender. De organisatie weet jaarlijks te verrassen met verschillende routes, dwars door Zuid-Limburg. “Voor alle niveaus, zoveel mogelijk buiten de platgetreden beklimmingen en voornamelijk over autoluwe wegen”, vat Jesse samen. “Zo zie je in een aantal gebieden rondom het krijtlandschap resten van een zeebodem en ga je op andere plekken de hoogte in met kuitenbijters. De verschillende lussen variëren in hoogtemeters van 550 tot bijna 3000”, onderstreept hij het veelzijdige aanbod aan kilometers.

 

Economische impact
Naar schatting levert de komst van het peloton fietsliefhebbers de regio zo’n 1,7 miljoen aan bestedingen op. “Denk vooral aan de vele overnachtingen en bestedingen in horeca. Ook dragen we bijna een halve ton af aan lokale verenigingen. Leden daarvan bemannen de serviceposts die deelnemers onderweg voorzien van water, foerage of andere hulp. Op de finishlijn mag iedere deelnemer rekenen op het traditionele pilsje”, besluit de organisator.

Foto®ParkstadActueel

 

Geef een reactie