NIEUWE COMMANDANT NAVO-HOOFDKWARTIER BRUNSSUM

 

Vrijdag 3 juni heeft een commandowisseling plaatsgevonden op het hoofdkwartier ‘Allied Joint Force Command Brunssum’ (HQ JFCBS), onder leiding van de Amerikaanse viersterrengeneraal Tod Wolters, de ‘Supreme Allied Commander Europe’ (SACEUR).

De Duitse viersterrengeneraal Jörg Vollmer droeg het commando over aan zijn opvolger de Italiaanse viersterrengeneraal generaal Guglielmo Luigi Miglietta. Bijna 200 hoogwaardigheidsbekleders, gasten van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), nationale en internationale organisaties woonden de ceremonie bij.

HQ JFCBS is het op één na belangrijkste militaire hoofdkwartier binnen de NAVO. Opmerkelijk is verder dat van de vier belangrijkste militaire NAVO-hoofdkwartieren, dit het enige hoofdkwartier is dat onder leiding staat van een Europese viersterrengeneraal.

Generaal Vollmer benadrukte in zijn afscheidsspeech, dat om succesvol te zijn als commandant, eenieder in je moet geloven en je moet vertrouwen. ‘Ik ben diep dankbaar voor alle vertrouwen in mij, dat ik heb mogen ontvangen van eenieder’, aldus de generaal.

Aansluitend hield SACEUR het gehoor voor, dat de NAVO voor een gigantische strategische uitdaging staat en bedankte hij generaal Vollmer voor zijn toewijding en groot leiderschap.

Tijdens de receptie hield de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim een speech. Gevolgd door de burgemeester van Brunssum, Wilma van der Rijt, die naast een speech ook een afscheidscadeau overhandigde. De Poolse Chef Defensie generaal Rajmund Andrzejczak decoreerde generaal Vollmer met de Poolse ‘Strijdkrachtenmedaille in goud’ en tot slot ontving hij uit handen van de Italiaanse Commandant der Landstrijdkrachten luitenant-generaal Pietro Serino de Italiaanse ‘Defensie Generale Staf Gezamenlijke Aanbevelingsmedaille’.

Het NAVO-hoofdkwartier is in Brunssum terechtgekomen, nadat de Franse president de Gaulle midden jaren ’60 met Frankrijk uit de militaire tak van de NAVO stapte. Het gevolg was dat alle NAVO-hoofdkwartieren Frankrijk moesten verlaten. In diezelfde periode startte in de oostelijke mijnstreek de sluitingsoperatie van de twaalf steenkolenmijnen. De nationale en provinciale overheid was naarstig op zoek naar alternatieve werkgelegenheid voor de mijnstreek. Men wist het NAVO-hoofdkwartier in Fontainebleau over te halen om naar Brunssum te verhuizen in plaats naar Aken.

De economische impact van de Brunssumse NAVO-basis op de regio is groot. Onderzoek van de Industriebank LIOF (Limburgs Instituut voor Ontwikkeling & Financiering) en de Kamer van Koophandel Zuid-Limburg wees uit, dat het personeel dat op de basis werkt ruim 150 miljoen euro per jaar besteedt in de regio. Daarnaast schaft HQ JFCBS lokaal ieder jaar 21 miljoen euro aan goederen en diensten aan en creëert het indirect meer dan 1.100 banen.

 

Foto Allied Joint Force Command Brunssum’

Geef een reactie