SCHUNCK gaat de wijk in en presenteert kunst door jongeren

Vanaf 24 juni is bij SCHUNCK een maand lang de Keith Haring Club Expo te bewonderen. Deze bijzondere tentoonstelling toont kunstwerken van Heerlense leerlingen die zich hebben laten inspireren door Keith Haring. Tegelijkertijd is er in Heerlen Centrum een route te bewandelen die de bezoeker langs 16 locaties leidt, waarbij op elk adres kunst van leerlingen van De Buitenhof te zien is.

 

De Keith Haring Club bestaat uit scholen uit het voortgezet onderwijs die na een museumbezoek aan Keith Haring: Grace House Mural aan de slag zijn gegaan met het maken van een eigen kunstwerk. De tentoonstelling in SCHUNCK bevat werken van Yuverta College, Bernardinus college, De Buitenhof, Stella Maris College, Compass College, Grotius College, Sintermeerten College, Eijkhagen College, De Vrolijkheid en De Nieuwe Thermen. De Keith Haring Club Expo is vanaf 24 juni gratis te zien in de Aad de Haas-zaal in SCHUNCK Glaspaleis.

Kunstroute SO De Buitenhof

Samen met kunstenaar en docent Marc van Soest zijn leerlingen van De Buitenhof gestart met het uitzagen van grote mensfiguren, gebaseerd op de bekende Keith Haring iconen. Deze figuren schilderden ze in vrolijke kleuren en beplakten ze daarna met materialen die ze op de straat vonden. “Al brainstormend bedachten we om street art letterlijk te nemen. Wat als de kunst op straat ligt, wat als je straatafval gebruikt om je eigen kunst te maken? Zo ontstond het idee om figuren van Haring te ‘beschilderen’ met straatafval zoals drankblikjes, karton, papier, plastic, kapot speelgoed en verpakkingsmateriaal”, vertelt Marc. Het eindresultaat wordt vanaf 28 juni geëtaleerd bij diverse ondernemers in het centrum van Heerlen.

 

Keith Haring de Wijk in

De Buitenhof is één van de vier scholen die samen met SCHUNCK de nalatenschap van Haring opnieuw tot leven liet komen. SCHUNCK startte in maart de challenge ‘Keith Haring de wijk in’. Binnen deze challenge werken vier scholen, onder leiding van een kunstenaar, aan een blijvend kunstwerk in hun school of wijk, geïnspireerd door Keith Haring. Basisschool Tarcisius maakt samen met kunstenaar Nieke Lemmens menshoge figuren en samen met kunstenaar Esther Bour beschildert basisschool De Ganzerik net als Keith Haring, oude onderdelen van auto’s. Leerlingen van de Broederschool maken samen met kunstenaar Sándor Sinkò een lichtinstallatie en De Buitenhof maakte wel 20 bijna levensgrote figuren die de hele zomer bij Heerlense ondernemers te zien zijn.

 

Tijdens de zomervakantie kan er aan de balie van SCHUNCK Glaspaleis een routekaart worden opgehaald die alle kunstwerken van De Buitenhof bevat. Vanaf 28 juni zijn de kunstwerken al op de volgende locaties te zien:

 

SCHUNCK, Bongerd 18

Top Copy, Bongerd 19

Kwestie van aandacht, Gasthuisstraat 3

Fidelio Arts & Culture, Oude Veemarktstraat 12

Swing Inn, Plaarstraat 14

Grey Haus, Raadhuisstraat 48

Bloemisterij Joko, Ridderweg 57

Boekhandel van der Velde van Dam, Promenade 153-155

Velvet Dream Dresses, Saroleastraat 50

Pats Tostibar, Saroleastraat 66

Delicious Store, Saroleastraat 74

Fietstempel, Willemstraat 21

Geluk van toen, Willemstraat 21

Kakauw, Oranje Nassaustraat 7

Fly Conceptstore, Oranje Nassaustraat 5A

Café Tess, Bongerd 3

 

De tentoonstelling Keith Haring: Grace House Mural is nog t/m 25 september te bezoeken.

Meer info via schunck.nl/keith-haring.

Foto Schunck

Geef een reactie