Limburg ontvangt vier sterren voor het provinciale fietsaanbod

. Op de foto zijn van links naar rechts te zien: Herman Wehkamp (Coördinator Routepunt Visit Zuid-Limburg), Nicolien van Isterdael (Manager Routepunt Noord- en Midden-Limburg), Giel Polman (directeur Routepunt Noord en Midden Limburg) en Eric Nijland (directeur Stichting Landelijk Fietsplatform).

Al jaren zetten gemeenten en talloze vrijwilligers zich in voor kwalitatief hoogstaande fietsroutes in de provincie Limburg. Dat dit gewaardeerd wordt, blijkt uit de vier sterren die de provincie behaald heeft in de Kwaliteitsmonitor van het Landelijk Fietsplatform.

 

De Kwaliteitsmonitor is een benchmark die regio’s moet prikkelen om het recreatieve fietsen in Nederland op een hoog niveau te houden en/of naar een hoger kwaliteitsniveau te tillen. Dit onderzoek laat zien hoe het gesteld is met het beheer en onderhoud van de fietsknooppuntenroutes en de fietsinfrastructuur in de verschillende provincies. Hoe meer sterren een provincie behaald, hoe beter.

Met een score van vier sterren zijn de beheerders van de fietsknooppuntennetwerken, Routepunt Visit Zuid-Limburg en Routebureau Noord- en Midden-Limburg, zeer tevreden. De kwaliteit van de routenetwerken is op orde, het beheer en onderhoud is geborgd en de consument is zeer tevreden over de aantrekkelijkheid van de routes. Desondanks zijn er ook aandachtspunten. Limburg behaalde geen maximale score op het gebied van veiligheid, het comfort van de ondergrond van de paden, het aandeel vrij-liggend fietspad en de ervaren drukte op de fietspaden. Onderwerpen die al langere tijd aandachtspunt zijn bij de routebeheerders en die samen met provincie en gemeenten opgepakt moeten worden.

In 2022 is de Kwaliteitsmonitor vernieuwd en heeft het een bredere scope gekregen. Fietsplatform directeur Eric Nijland: “De monitor richt zich niet meer alleen op de fietsroutenetwerken. We kijken ook naar de recreatieve fietsmogelijkheden in het algemeen. Het onderzoek zoomt nadrukkelijker in op de infrastructuur en ontsluiting van het routeaanbod. En naar keuzes die zijn gemaakt om veilig en aantrekkelijk te kunnen fietsen. Ook het waardeoordeel van de fietser weegt zwaarder mee. Recente resultaten van het ANWB publieksonderzoek recreatief fietsen vormen hiervoor belangrijke input. Dit is aangevuld met publieksonderzoek naar de waardering van de routenetwerken. De data van de Fietsersbond geven input over de kwaliteit van de infrastructuur.” De gewijzigde opzet maakt dat het sterrenlandschap opnieuw is ingericht en dat het groeien naar 5 sterren weer een nieuwe uitdaging vormt. Dat is ook wat de monitor wil bereiken: de instanties inzicht geven in wat goed gaat én waar mogelijkheden tot verbetering liggen.

Het Fietsplatform heeft de afgelopen twee jaar weer ervaren hoe belangrijk het is om te kunnen ontspannen en bewegen in de buitenlucht. Investeringen verdienen zich eenvoudig terug. Nederlanders geven jaarlijks in totaal circa 3 miljard euro uit aan recreatief fietsen en fietsvakanties in eigen land. Ongeveer de helft ervan wordt onderweg in de regio gespendeerd.” Meer informatie over de fietsmonitor is te verkrijgen via www.fietsplatform.nl.

Foto’s Visit zuid Limburg

Geef een reactie