Caritas045 van noodservice naar samen aan tafel

 

De missie verfijnen en verdiepen. Meer inzetten op zelfredzaamheid. Jongeren bij het project betrekken. Meer locaties openen. Meer bekendheid in Parkstad. En als ambitieus doel voor de langere termijn een goed uitgeruste eigen keuken. Het maakt allemaal deel uit van de razendsnelle ontwikkelingen bij liefdadigheidsorganisatie Caritas045. De mobiele noodservice ‘Caritas To Go’ wordt weer ‘Samen Aan Tafel’. Ook de naam blijft na rijp beraad behouden. Kortom, Caritas045 is volop in beweging.

Het enthousiaste vrijwilligersteam zit vol met nieuwe plannen. Onder een heilig vuurtje vlamt een nieuw elan op. Caritas045 heeft een groot hart voor elke inwoner van Parkstad die te maken krijgt met armoede en eenzaamheid. De organisatie heeft ook een passie voor persoonlijke en spirituele ontwikkeling. De combinatie van beide en de ervaring van de afgelopen jaren gaven de aanzet tot het hernieuwen van de missie. “Onze missie draait in de kern om het creëren van meer keuze en gezonde kansen voor iedere inwoner van Parkstad. Ik wil veel meer een vriend zijn voor mensen dan een voedseluitgiftepunt”, aldus Arend.

Bezielde zelfredzaamheid
Caritas045 gaat zich vanaf medio 2022 meer inzetten voor de zelfredzaamheid van mensen die het gevoel hebben het hoofd niet boven water te kunnen houden. Het is het verschil tussen mensen vis geven en ze leren hengelen. Caritas045 brengt sinds 2019 mensen samen aan tafel voor een voedzame maaltijd, daar ontmoeten ze elkaar. Tijdens de lockdown is vanuit noodzaak Caritas To Go ontwikkeld, waarbij inmiddels 1.800 tasjes met maaltijden per week worden uitgedeeld in Heerlen, Hoensbroek en Kerkrade.

Caritas 2.0
Het is tijd voor Caritas 2.0. Innerlijke rijkdom en verbinding ervaren is echt iets anders dan armoede en eenzaamheid bestrijden. Caritas wil meer betekenen voor mensen dan ze nu al doet. Er is een grote ambitie en als vrijwilligersorganisatie zijn ze volop in beweging. Ze ontwikkelen momenteel een nieuwe visie en strategie op ‘helpen’. Er is een grote wens om meer vrijwilligers te gaan trainen om ook de innerlijke honger van mensen te kunnen stillen. Dat gaan ze doen via gesprek en gebed, waar bezoekers vrijwillig aan kunnen deelnemen. Speerpunt blijft samen met welwillende mensen die hun hart willen openen, gezonde maaltijden bieden aan de medemens in nood. “Voor mij persoonlijk blijft het evangelie de hemelse poort naar dit dankbare aardse werk.”, besluit Arend.

Half juli zal de eerste fase van de vernieuwing in de vorm van een nieuwe huisstijl zichtbaar zijn via www.caritas045.nl Hier kunt u ook terecht met vragen.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie