Woensdag 20 juli start kaartverkoop kunstenfestival Musica Sacra

PALONG KHALI, BANGLADESH - OCTOBER 9: Thousands of exhausted Rohingya refugees fleeing from Myanmar walk along a muddy rice field after crossing the border in Palang Khali, Cox's Bazar, Bangladesh. Well over 755,000 Rohingya refugees have fled into Bangladesh since late August during the outbreak of violence in Rakhine state causing a humanitarian crisis in the region with continued challenges for aid agencies.

Van vrijdag 16 tot en met zondag 18 september vindt de 40ste editie van Musica Sacra plaats.

Het thema van dit jaar, Exodus, keert terug in de vele programma’s van het festival, bestaande uit muziek, dans, theater, film, spoken word en exposities. Het thema geeft alle aanleiding om dit jaar bijzondere aandacht te besteden aan muziek uit andere delen van de wereld.

 Het festival is een coproductie met Theater aan het Vrijthof en is een van de kroonjuwelen van de programmering van deze Huiskamer van Maastricht. Maastricht als monumentenstad vormt met haar vele prachtige, historische gebouwen het decor voor de vele festivalactiviteiten. Buiten Maastricht is Musica Sacra actief in Sittard-Geleen, Weert en Venlo en Hasselt (B). Op woensdag 20 juli start de kaartverkoop van het festival.

 Musica Sacra in vogelvlucht. Elk jaar wordt de programmering van Musica Sacra Maastricht opgebouwd vanuit de bepalende en richtinggevende rol van een centraal thema. Met onorthodoxe keuzes en originele invalshoeken wil Musica Sacra laten zien hoe verrassend universeel en actueel de gekozen thema’s zijn, getuige ook het thema van dit jaar: EXODUS. Dit thema is leidend voor de complete programmering. Dat betekent onder andere dat vele programma’s speciaal voor Musica Sacra worden geproduceerd en dus tijdens het festival in première gaan.


Missie. Musica Sacra is van oorsprong een muziekfestival en anno 2022 is deze discipline nog steeds de core-business. De muziekprogrammering bestrijkt de volledige breedte van genres, stijlen en tijdperken, aangevuld met unieke premières en festival- en compositieopdrachten, uitgevoerd door nationale en internationale topmusici en -ensembles en nieuw, jong talent. Naast deze muziekprogrammering wordt tevens een uitgebreid programma van dans, theater, film, dans, lezingen en exposities aangeboden. ​​​ 

40 jaar Musica Sacra. In 1983 begonnen als Europees Festival van Religieuze muziek, gespreid over vier weekenden, ontwikkelde Musica Sacra Maastricht zich in de daaropvolgende 39 jaar tot een compact en breed geprogrammeerd kunstenfestival waarin het jaarlijks wisselende thema een sleutelrol vervult. In het pluriforme aanbod wordt een confrontatie van culturen, stijlen en disciplines opgezocht. Daarbinnen gaat het festival dieper in op tegenstellingen tussen historisch en actueel, jong en oud, seculier en religieus en hoge en lage kunst, en legt het onverwachte verbindingen tussen deze (schijnbare) tegenpolen.

Om de band met de historische ontwikkeling van de monumentenstad Maastricht te benadrukken, programmeert Musica Sacra haar festivalactiviteiten in de vele prachtige historische gebouwen die de binnenstad rijk is: in, voor, op en tussen de oude kerken en gebouwen. Op die bijzondere plekken is er ruimte voor aandacht, focus, verrassing, stilte maar ook overweldiging en wordt ‘het sacrale’ vaak als vanzelfsprekend ervaren. Het sacrale zit echter vooral ook in het hart van erfgoed, kunst en muziek zelf, een eigentijdse sacraliteit waarbij de bezoekers van Musica Sacra nieuwe gemeenschappen en tradities op het spoor komen die zich anders tot erfgoed, kunst en muziek verhouden dan de traditionele West-Europese gemeenschappen.

Theater aan het Vrijthof is het festivalhart van Musica Sacra, niet alleen een plek van een doorlopende programmering met concerten, exposities en nagesprekken, maar vooral ook een plek waar festivalgangers elkaar tijdens het festival ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. Buiten Maastricht is Musica Sacra actief in Sittard-Geleen, Weert en Venlo en Hasselt (B).

Praktische informatie:

Data                                                                            vrijdag 16 t/m zondag 18 september 2022

Locaties                                                                      diverse (historische) locaties in het centrum van Maastricht, Sittard-Geleen, Weert, Venlo en Hasselt (B)

Start verkoop vrienden                                               maandag 18 juli om 10.00 uur

Start vrije verkoop                                                      woensdag 20 juli om 10.00 uur

Algemene kaartverkoop                                              UITbalie, Theater aan het Vrijthof, Maastricht, +31 (0)43 350 5555

Kaartverkoop concerten in Hasselt                               www.ccha.be/exodus

Kaartverkoop films in De Domijnen in Sittard              www.dedomijnen.nl/film

Kaartverkoop concerten in Sittard-Geleen                   www.toonhermanstheater.nl

Website                                                                      www.musicasacramaastricht.nl

Facebook                                                                    www.facebook.com/MusicaSacraMaastricht

voor meer informatie www.musicasacramaastricht.nl

Foto © Paula Bronstein /Musicasacra Maastricht

 

 

Geef een reactie