Wat én wie maakt de stad en haar centrum? Deze vraag staat centraal in de ‘Stadmaakweek’, die tijdens Cultura Nova zondag 28 augustus t/m zaterdag 3 september 2022 wordt georganiseerd. Bewoners, stadmakers en beleidsmakers komen samen, laten zien wat er gebeurt in de stad en bespreken in welke richting de stad verder kan ontwikkelen. Tijdens de Stadmaakweek wordt gebruik gemaakt van de energie die Cultura Nova vrijmaakt. Het programma bevat een keur aan  fiets- en wandeltours, excursies, exposities, lezingen, debat, theater en een dagelijkse talkshow ‘Stadsmaakcafé’ in de Spiegeltent onder leiding van cabaretier Raymond Clement.

Stadmaakweek #3 2022 ‘De stad in beweging’

De stad is altijd in beweging. De uitdagingen zijn groot: op welke wijze kan het centrum duurzaam zorgdragen voor kwalitatief wonen, werken en leven? Tijdens de Stadmaakweek wordt ruimte gegeven aan verbeelding van de toekomst en aan verbinding tussen belanghebbende partijen. De stad is immers van ons allemaal en we maken hem samen.

Elke dag heeft een eigen thema: kunst en erfgoed, impuls van IBA, toekomst van het centrum, beweging en gezondheid en burgerkracht. Het programma is horizontaal: ‘s ochtends de stad en de wijken in, wandelend of op de fiets. ‘s Middags staan workshops, lezingen of debatten centraal en elke dag wordt om 17.00 uur afgesloten in de Spiegeltent van Cultura Nova met een Stadmakerscafé, een talkshowgesprek over het thema van de dag, geleid door Raymond Clement.

 

ZONDAG 28 AUGUSTUS – DAG VAN KUNST EN ERFGOED
Op zondag 28 augustus start de Stadmaakweek met de Dag van Kunst en Erfgoed. De dag is gevuld met stadstours, o.a. door bewoners bij Aurora en langs Street Art door het centrum, tentoonstellingen als: Eerlijk gezegd, Beeld//Formers: een frisse blik op Heerlen, door jongeren uit het AZC, Keith Haring in SCHUNCK. Er is een fotosafari van Mockus en een fietstour langs mijnwerkerskoloniën. Verder zijn er workshops buildering en fotograferen met je smartphone. PANDA Collectief presenteert een app De Natuurlijke Gids en op het festivalplein wordt een standbeeld onthult van D’r Juul als symbool voor de Heerlenaar.

 

DINSDAG 30 AUGUSTUS – DAG VAN DE IMPULS VAN DE IBA

Op Dinsdag 30 augustus is de dag van de Impuls van de IBA een Sneek-Peek audiofietstocht, een infomarkt met IBA projecten, een presentatie door Stadstuin Heerlen: Van Braakliggende Grond naar Samentuin, workshops, exposities en muziek.

 

WOENSDAG 31 AUGUSTUS – DAG VAN DE TOEKOMST

Op woensdag 31 augustus is de Dag van de Toekomst. Gericht op kinderen en jongeren met rondleidingen, een fotosafari, een demonstratie Freerunnen, exposities en workshops.

 

DONDERDAG 1 SEPTEMBER – DAG VAN BEWEGING EN GEZONDHEID

Op donderdag 1 september is de Dag van Beweging en Gezondheid met exposities, workshops en rondleidingen. Een lezing over jongerencultuur en parade door het centrum van Heerlen van Théâtre du Centaure. Een deel van het programma vindt plaats in Kerkrade: openstelling van het Vie-complex, symposium De Toekomst is Parkstad en ’s avonds de voorstelling ‘Odyssee’ van Theater Gajes op de markt in Kerkrade.

 

VRIJDAG 2 SEPTEMBER – DAG VAN HEERLEN CENTRUM: HEI BRENNT DE LAMP!
Op vrijdagmiddag 2 september verkennen twee Nederlandse topexperts onder het motto ‘Heerlen Centrum: Hei brennt de lamp!’ de kansen en mogelijkheden voor het centrum vanuit hun ervaring met andere steden. Hoe verhoudt ambitie zich tot de naakte werkelijkheid? Onder begeleiding van moderator Govert Derix (auteur, stadsfilosoof) belicht Mark Feron (architect) de plannen voor het centrum.  Rinske Brand (spreker, gastdocent, auteur en columnist bij Gebiedsontwikkeling.nu) zal de kracht en pracht van kunst en cultuur benadrukken en de economische waarde hiervan toelichten. Steven Delva (landschapsarchitect) zet in op een drastische vergroening en verduurzaming. Daarnaast is er in de ochtend een tour langs alle projecten die in uitvoering en voorbereiding zijn.

 

ZATERDAG 3 SEPTEMBER: DAG VAN DE BURGERKRACHT

Op zaterdag 3 september is de Dag van de Burgerkracht met workshops, tentoonstellingen fietsroutes langs burgerinitiatieven, gesprekken en pitches en een grote BBQ voor iedereen die betrokken is bij burgerinitiatieven in Parkstad.

 

De Stadmaakweek is een initiatief van Cultura Nova Zomerfestival Heerlen, IBA-Parkstad, Gemeente Heerlen, Stadsregio Parkstad, Weller, Wonen Limburg en Vereniging Stadstuin Heerlen. Het volledige programma is te zien op www.cultura-nova.nl/stadmaakweek en te volgen op Facebook: www.facebook.com/stadmaakweekheerlen en LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/stadmaakweek-heerlen-297a8b247/

Foto Cultura Nova

 

Geef een reactie