Open Monumenten Dag op de Sint-Pietersberg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Altijd al eens een kijkje willen nemen achter de poort van Hoeve Zonneberg op de Sint-Pietersberg? Dan is dit je kans! In navolging op het succes van de afgelopen edities zoekt Natuurmonumenten tijdens de Open Monumenten Dag op zondag 11 september weer de samenwerking op met Maastricht Underground, de bewoners van Hoeve Zonneberg en de studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven. Een speciale Open-Monumenten-Dag-route, die je op eigen gelegenheid wandelt, voert je langs een aantal exclusieve plekken op de Sint-Pietersberg waar je normaal gesproken niet kunt komen.  

Wandeling van Fort Sint Pieter naar Hoeve Zonneberg
Je bezoek start in de ticketshop van Maastricht Underground in fort Sint Pieter, waar je de route krijgt uitgereikt. De route voert je langs caponnière 1 van Fort Sint Pieter, waar een gids van Maastricht Underground je meer vertelt over dit vestingwerk.

Foto Natuurmonumenten

Daarna wandel je over het plateau van de Sint-Pietersberg naar Hoeve Zonneberg. Hier ontvangen de huidige bewoners van de hoeve je en geven je een kijkje in hun bijzondere woning. Je ontmoet de boswachter bij het Bezoekerscentrum op Wielen, dat speciaal voor deze dag op de binnenplaats van de hoeve staat. Ook zal de Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven (SOK) met een informatiestand aanwezig zijn. De SOK, onderdeel van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg, doet onderzoek naar “mergelgroeven” in Nederland en België en zetten zich in voor het behoud van deze groeven.

Reserveren
De wandeling, die je op eigen gelegenheid maakt, start bij Fort Sint Pieter en is ongeveer 4 kilometer lang. Deelname is gratis en is alleen mogelijk na het reserveren van een ticket. Een gratis ticket boek je eenvoudig via de website van Natuurmonumenten op www.natuurmonumenten.nl/agenda. Vertrektijden variëren van 11.00 uur tot 14.30 uur en het programma neemt ongeveer 2 uur in beslag

Cover Foto Goos ENCI wandel

Geef een reactie