Mijnmonument Oranje-Nassau I gratis te bezoeken tijdens Open Monumentendag

Op zondag 11 september openen de deuren van het schacht- en ophaalgebouw van de Oranje-Nassau I in Heerlen. De voormalige hoofdlocatie van het Nederlands Mijnmuseum is op die dag gratis te bezoeken in het kader van Open Monumentendag. Bezoekers zijn welkom tussen 10.00 en 17.00 uur.

 

In mei 2022 opende een nieuw Nederlands Mijnmuseum in de Dr. Poelsstraat 29 in Heerlen. De oude locatie, het mijnmonument Oranje-Nassau I aan het Mijnmuseumpad 2 ‘boven het spoor’, is nog steeds onderdeel van het museum. Door beperkte capaciteit is deze locatie alleen te bezichtigen tijdens een groepsbezoek. Op zondag 11 september kan iedereen dit monument gratis bezoeken in het kader van Open Monumentendag.

 Ontsnapt aan de sloophamer. Het schacht- en ophaalgebouw staat op het voormalige mijnterrein van de Oranje-Nassau I. Dat was een enorm bedrijventerrein vol gebouwen, zoals waslokalen, de kolenwasserij en een enorme elektriciteitscentrale met koeltorens en schoorstenen. Van dit complex zijn er slechts drie gebouwen overeind gebleven: het hoofdkantoor, de watertoren en de schacht. Schacht II, momenteel het mijnmonument, is destijds ternauwernood aan de sloop ontsnapt.

Mijnmonument Oranje-Nassau I. Er is veel vraag om  de voormalige mijnschacht, onderdeel van het Nederlands Mijnmuseum, te bezoeken. Open Monumentendag is een uitgelezen moment om dit monument (gratis) op te stellen voor publiek. Bezoekers worden ontvangen door museumvrijwilligers en kunnen op eigen gelegenheid het monument bezichtigen. Vooraf aanmelden is niet nodig. In het ophaalgebouw staat de enige nog werkende ophaalmachine van Nederland, waar geregeld een demonstratie zal worden gegeven. Het Nederlands Mijnmuseum in de Dr. Poelsstraat is die dag ook geopend, maar niet gratis te bezoeken.

Foto®ParkstadActueel

Geef een reactie