Hij is geboren in Maastricht en getogen in Eijsden. Van zijn 5e tot zijn 18e voetbalde hij er voor de plaatselijke voetbaltrots vv Eijsden. Een enkelbreuk noopte hem te stoppen. Hij werd elftalleider en grensrechter bij Eijsden en MVV. Zijn vader is supporter van Ajax, hijzelf koos voor PSV. Maar echt opvallend is zijn liefde voor het Griekse PAOK Saloniki. Hij houdt verder van stappen, reizen, wielrennen en Formule 1. We spraken met Ivo Grispen, van 16 oktober 1981, in het dagelijks leven werkzaam bij spuiterij Cox Geelen in zijn woonplaats.

Ivo Grispen omschrijft zichzelf als een sociaal en vriendelijk iemand, zelfbewust ook. We hebben al vermeld dat hij op jonge leeftijd een enkelbreuk opliep, de hem noopte te stoppen met zelf te voetballen. Dat was aan het einde van zijn tijd bij de JO-18. Was meteen zijn dieptepunt. Het gebeurde tijdens een weekendje in de Ardennen, waar hij verbleef met de selectie van Eijsden. Hij was inmiddels elftalleider bij de hoofdmacht van de club.

 

Elftalleider, grensrechter filmmaker

Ivo Grispen werd dus elftalleider bij Eijsden. Hij vertelt: ,,In het seizoen 1995-1996 was Marcel Smeets elftalleider bij het eerste elftal van Eijsden. Hij vroeg mij of ik hem wilde helpen en sinds die tijd ben ik dus al actief bij het eerste van de club. Eerst als ballenjongen, daarna als elftalleider.

Een paar jaar later werd Anton Vriesde trainer bij Eijsden. Hij was ook trainer bij MVV. Op zijn elftal bij MVV, de JO-18, met onder meer Sven Braken en Lloyd Borgers, zochten ze een grensrechter. Anton vroeg mij om dat te gaan doen. Ik heb ingestemd en vervolgens heb ik verschillende functies gehad bij MVV, als grensrechter en elftalleider. En tegenwoordig film ik voor de U21 en het eerste bij MVV de wedstrijden. Daarnaast ben ik dus nog steeds elftalleider bij vv Eijsden.”

We constateren dat Ivo Grispen al op zeer jonge leeftijd in de begeleiden sfeer binnen het voetbal terecht is gekomen. Hij verhaalt verder: ,,Afgelopen seizoen was ik elftalleider bij de U21 van MVV en maakte ik filmopnames van hun wedstrijden. Ik zit inmiddels in mijn 13de seizoen binnen de jeugd van MVV. Zoals gezegd, ik ben er terecht gekomen op verzoek van Anton Vriesde en vervolgens nooit meer weggegaan. Bij de jeugd van MVV heerst een gemoedelijke sfeer onderling, het klikt tussen alle trainers en ,begeleiders. De komende jaren willen we wel stappen gaan maken. Om dat te kunnen bewerkstelligen hebben we in ieder geval al verschillende sponsors gevonden. Puur voor de jeugdopleiding. Ik voel me op mijn plek binnen de jeugd van MVV, maar zeg nooit ‘nooit’. Als er een leuke en uitdagende club komt, kan er altijd gesproken worden natuurlijk. Een leuke club in het buitenland -denk aan Griekenland, Spanje, Italië, England of Duitsland- zou wel leuk zijn om eens te werken.”

 

Ivo Grispen laat ons vervolgens desgevraagd weten dat een goede elftalleider een verbindende schakel dient te zijn tussen spelersgroep, trainer en bestuur, om daaraan toe te voegen: ,,Je moet ook beschikken over een goed luisterend oor, voldoende organisatorische vaardigheden en probleemoplossend kunnen handelen.” Met die visie kunnen wij ons as redactie volledig verenigen.

Doelstellingen 2022-2023

We komen te spreken over het komende voetbalseizoen en vragen naar de doelstelling bij de U21 van MVV en die van Eijsden. Ivo Grispen legt uit: ,,Met de U21 van MVV willen we het liefste minimaal een klasse hoger (derde divisie) gaan spelen. Dat doel wilden eigenlijk vorig seizoen al bereiken. Helaas is het toen niet gelukt. Toch kunnen we redelijk tevreden zijn, want we hebben meegedaan om het kampioenschap. Wat het eerste betreft, het was een minder seizoen, maar dat viel gezien het beperkte budget ook niet anders te verwachten. Wordt hopelijk beter.

Voor Eijsden willen we het beter doen dan verleden seizoen waarin we als 7e eindigden. Daarmee haalde het team er overigens alles uit wat mogelijk was. Mogen we dus niet over klagen.”

Jeugd

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, een gezegde dat al heel oud is en als een waarheid als een koe kan worden bestempeld. Dat geldt in het dagelijks leven, maar ook in het voetbal. We vragen naar de doorstroming van jeugdspelers bij MVV en Eijsden. Blijkt niet verkeerd te gaan, want, aldus Ivo Grispen: ,,Qua doorstroming bij beide clubs zit het wel goed. Beide eerste teams hebben komend seizoen wel een aantal jongens in de gelederen die in de eigen jeugd van de clubs begonnen zijn.

Zoals iedereen weet heeft MVV niet zo’n groot budget ter beschikking voor de selectie en hebben afgelopen voorbereiding en competitiewedstrijden wel wat jongens de kans gekregen om te laten zien wat ze kunnen. Hou met name Ruben van Bommel (jongste zoon van Mark) in de gaten! Hij heeft tijdens de wedstrijd tegen ADO Den Haag zijn eerste doelpunt voor MVV in het betaalde voetbal gescoord.”

 Hellas

Dan komen we op een bijzonderheid. Ivo Grispen blijkt een voorkeur te hebben voor Hellas. We doelen hier niet op vv Hellas uit Klimmen-Ransdaal, nee, het gaat over Griekenland en dan met name, om specifieker te zijn, voetbalclub PAOK uit Saloniki.

Privé foto van Ivo Grispen

We vragen ons hardop af hoe zoiets tot stand komt en hoe dat verder werkt. Ivo Grispen antwoordt: ,,Ik heb veel Griekse vrienden en een aantal jaar geleden hebben die mij meegenomen naar de oefenwedstrijd Willem II-PAOK in Tilburg. Sinds die tijd volg ik de club op de voet. Klopt, je komt niet vaak een Nederlandse jongen tegen die een club uit Griekenland volgt. Ieder jaar sinds 2004 doen ze hun voorbereiding in Nederland -in Horst of Apeldoorn- en ga ik zo veel als mogelijk kijken. Ook als ze voor een Europese wedstrijd in de buurt zijn gaan we kijken. Zo was ik er afgelopen seizoen in Gent bij. Als ze hulp nodig hebben op het trainingskamp in Nederland weten ze mij te vinden en help ik waar ik kan. Ik heb ook al eens als spion voor PAOK gefungeerd. Het jaar dat PSV naar Griekenland moest om tegen PAOK te spelen heb ik ze info over PSV geleverd, de sterke en zwakke punten. Laat PAOK nu net die wedstrijd PSV van de mat spelen. Alleen jammer dat ze het in de return in Eindhoven niet konden afmaken en werden uitgeschakeld.”

 Heeft Ivo Grispen warme gevoelens bij PAOK, in Nederland is PSV zijn favoriete club. Die voorliefde werd geboren toen hij met een aantal collega’s een wedstrijd van de club bezocht en dat hoewel zijn vader fervent aanhanger van Ajax is. Over het perspectief komend seizoen: ,,Ik denk, met de aankopen van PSV en de vertrekkers bij Ajax, dat het wel een spannende strijd kan worden voor het kampioenschap.”

MVV, Maastricht en de eredivisie

Het is inmiddels al weer lang geleden dat MVV in de eredivisie mocht voetballen. De club heeft het (financieel) moeilijk. Hoe kijkt Ivo Grispen, die toch al heel wat jaartjes in de keuken van de club mocht rondneuzen, tegen de toekomst aan? Zijn reactie: ,,Als je naar de stad Maastricht kijkt, hoort MVV eigenlijk thuis in de eredivisie, Maar zoals ik al vele jaren tegen mensen zeg, zolang er geen budget vrij komt en je geen geld hebt om goede spelers te halen, kom je er niet. Het is niet voor niks dat er drie clubs uit Limburg in de KKD spelen en Fortuna via het geld van de Turkse investeerders is gepromoveerd naar de eredivise. Daar hebben ze dan ook wel het budget binnen kunnen halen.”

Bij het sluiten van de markt komt Ivo Grispen met een stelling, waar wij ons als redactie van harte bij aansluiten. Op de vraag of hij nog iets kwijt wil antwoordt hij namelijk met de woorden: ,,Ja, dat iedereen gezond en gelukkig mag blijven. Plus laten we hopen dat er weer rust komt in conflictgebieden.”

Foto´s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie