Polfermolen Valkenburg als praktijklocatie voor duurzame opleiding van Yuverta

Vanaf dit schooljaar start de opleiding Adviseur duurzame leefomgeving van Yuverta. De studenten van Yuverta Heerlen krijgen voornamelijk les in de Polfermolen, de praktijklocatie van de opleiding; een unieke kans die gemeente Valkenburg aan de Geul biedt.  

 Vijftien studenten starten dit jaar de opleiding die inspeelt op de grote uitdagingen van deze tijd, zoals bijvoorbeeld het behouden en herstellen van de biodiversiteit en het adviseren over een gezonde leefstijl om bij te dragen aan een duurzame en gezonde leefomgeving. ‘’Mbo studenten zijn bij uitstek de doelgroep om bij te dragen aan oplossingen van grote vraagstukken waar we momenteel voor staan. Denk bijvoorbeeld aan de klimaatcrisis, het stikstof probleem, het verlies van biodiversiteit en natuur, wateroverlast maar ook sociale en economische thema’s als gezondheid, kansengelijkheid, een regionaal voedselsysteem en het grote energievraagstuk. De kennis en vaardigheden om daadwerkelijk impact te maken op deze thema’s ontbreken vaak bij bedrijven en instellingen,’’ aldus Simone Sauren, projectleider en ontwikkelaar bij Yuverta Heerlen.

Praktisch en innovatief. Voor de opleiding geldt dat leren in én samen met de praktijk de basis is. Door deze benadering worden innovaties vanuit het onderwijs ook direct doorgevoerd in de praktijk. De opleiding is interessant voor studiekiezers die geïnteresseerd zijn in het verduurzamen van de leefomgeving. Je leert alles over duurzaamheid, een gezonde leefstijl en biodiversiteit. En dat alles in het karakteristieke Zuid-Limburg waarin stedelijke kernen zich afwisselen met prachtige en voor Nederland unieke natuur.

 Toekomstgericht. De opleiding is enorm toekomstgericht en sluit aan bij de visie van het Middengebied Zuid-Limburg om Zuid-Limburg te ontwikkelen tot ‘Green Destination’. Er wordt op dit moment bekeken hoe deze visie in een samenwerkingsverband in de praktijk tot uiting kan komen.

Wethouder Jef Kleijnen van de Gemeente Valkenburg aan de Geul: “Wij zijn trots dat deze opleiding nu in Valkenburg aan de Geul kan worden gevolgd. De vraagstukken waar deze studenten zich over gaan buigen zijn natuurlijk ontzettend actueel, ook in onze gemeente. De opleiding is een mooie toevoeging aan het gebruik van de Polfermolen en draagt bij aan oplossingen die nodig zijn voor een duurzame toekomst.”

SDG actie dagen Valkenburg. Zaterdag 24 september kan iedereen de Polfermolen bezoeken om kennis te maken met de opleiding tijdens de SDG (Sustainable Development Goals) actie dagen in Valkenburg. De studenten laten tussen 11:30 en 15:00 uur zien wat de opleiding inhoudt. Zondag 25 september praten de studenten mee over de duurzaamheidsdoelen

Geef een reactie