Hoofdmenu

Positieve benadering voor betere ontwikkeling van het kind

Peuteropvang Heerlen werkt mee aan pilot Triple P PECE

 

De pedagogisch medewerkers van Peuteropvang Heerlen volgen de workshop tot PECE-coach (Positief Opvoeden Kinderopvang). POVH is één van de twee Nederlandse organisaties die meedoet aan deze pilot. Een team van Universiteit Amsterdam onder leiding van Ruben Fukkink, bijzonder hoogleraar Kinderopvang aan de Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam onderzoekt de resultaten van PECE.

Het programma komt uit Australië en heeft daar verschillende positieve bijwerkingen laten zien. Niet alleen voelden de kinderen zich door de positieve aanpak veiliger, meer uitgedaagd en konden zich daardoor beter ontwikkelen. Ook hadden de leerkrachten en pedagogisch medewerkers minder last van werkdruk en werkstress. De samenwerking was beter en er werd samen meer bereikt. POVH-bestuurder Annie Slabbers: “Ik ben enthousiast over PECE, want we gunnen al onze pedagogisch medewerkers dat goede gevoel over hun werk, een fijne samenwerking, een groep waar de peuters lekker in hun vel zitten en zich positief ontwikkelen.”

Extra betrokkenheid

Om een beeld te krijgen van de peuteropvang in Heerlen, bezocht hoogleraar Fukkink vorige week de locaties Puk (Vrieheide) en Pip (Heerlerheide). Hij nam een kijkje in de groep en werd er bijgepraat door peuters, bestuurders en pedagogisch medewerkers.

Ruben Fukkink zag de extra zorg en betrokkenheid van pedagogisch medewerkers voor peuters en hun ouders. “Extra zorg en betrokkenheid die peuterleidsters normaal vinden, maar die ik hier toch wil benadrukken.”

Opvoedmodules en vragenlijsten

De pilot Triple P PECE start dit schooljaar. In vier modules worden 22 opvoedstrategieën uitgelegd. Alle locaties vullen dezelfde vragenlijsten in voor het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. “Een ontzettend waardevol leermoment,” weet Annie Slabbers, “we hebben al zoveel in huis. Dit programma haalt al die vermogens nog meer naar boven en versterkt ze ook nog eens.”

Foto Peuteropvang Heerlen