Limburgse Molendag zondag 2 oktober 2022

Op zondag 2 oktober van 11.00 tot 16.00 uur is het weer Limburgse Molendag. Dé kans om de molens en molenaars in Limburg in actie te zien. Maar liefst 45 molens zijn die dag gratis te bezoeken. Jong en oud kan ontdekken hoe een molen werkt. Bijna overal geven molenaars en molengidsen uitleg. Daarnaast zijn er op diverse plekken demonstraties en molenrijke wandel- en fietsroutes. Ook wordt er volop graan gemalen en soms zelfs ter plekke verwerkt tot allerlei lekkernijen. Alle geopende molens en activiteiten staan op www.limburgsemolens.nl.

Wind- én watermolens

Dankzij het herfstige oktoberweer is er tijdens de Limburgse Molendag meestal genoeg wind om de windmolens flink te laten draaien. Maar ook watermolens zijn deze dag geopend voor publiek. Alle molens zijn natuurlijk een bezoekje waard, maar een tip dit najaar zijn twee molens die voor de tweede keer meedoen: de Frankenhofmolen in Vaals en de geheel fonkelnieuwe gereconstrueerde Weverslose volmolen aan de Loobeek in Merselo. Bij veel molens worden pannenkoeken, vlaaien, broden, pizza’s en zelfs balkenbrij (Baarlo) gebakken. Op de 150 jarige molen de Windlust in Roeven wordt walnotenolie geslagen. Ook is er muziek: koren klinken op de molen in Merselo en in Ittervoort op de Schouwsmolen speelt het Luciakwartet een arrangement van ‘Zingendje stein’, het molenlied van Gé Reinders speciaal gecomponeerd voor het 50 jarige Gilde van Vrijwillige Molenaars.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie