Hoofdmenu

Roy Bejas centrale verdediger Chevremont ,,Ik geniet van elke training en wedstrijd”

 

Roy Bejas begon met voetballen bij KVC Oranje in zijn geboorteplaats Kerkrade. Hij was toen amper vijf jaar en acht maanden oud. Nu, dertig jaar later, balt hij nog steeds op hoger niveau, bij eersteklasser Chevremont. Daar is hij rots in de branding van de verdediging van de ploeg van trainer Rob Pierik. En de liefde voor de bal is er nog steeds. Roy: ,,Ik geniet nog steeds van elke training en wedstrijd.”

Hij geniet dus nog steeds van voetballen, net als van zijn gezin, dat verder wordt gevormd door vriendin Yvette en hun kinderen Riva (8) en Bodi (5). In het dagelijks leven is Roy Bejas operationeel manager bij Paraat Brandbeveiliging.

De eerste stappen van zijn voetballeven in clubverband zette Roy Bejas dus bij KVC Oranje. Over het vervolg zegt hij: ,,Tot mijn 11e heb ik er gevoetbald, waarna ik door ben gestroomd naar de jeugdafdeling van Roda JC. Ik heb vrijwel de gehele jeugd op het middenveld gespeeld. Vanaf de A-jeugd werd ik meer opgesteld als centrale verdediger. Tot en met de dag van vandaag. Bij Roda JC schopte ik het tot en met selectiespeler van het eerste elftal. Ik werd ook nog een jaartje verhuurd aan Fortuna Sittard. Na mijn afscheid van het profvoetbal ging het naar Groene Ster. Daar heb ik zeven seizoenen gespeeld. Vervolgens kwam één jaartje Minor en inmiddels ben ik begonnen aan het vijfde seizoen bij Chevremont.”

Hoogte- en dieptepunten

We vragen Roy naar zijn hoogtepunten en teleurstellingen in zijn nu al drie decennia durend voetballeven. Zijn verhaal: ,,Hoogtepunten waren het kampioenschap en de bekerwinst met Groene Ster. Daarnaast werd ik kampioen met de A-jeugd van Roda JC. Teleurstellingen maak je natuurlijk ook mee. Het moment dat ik heb besloten om te kiezen voor mijn maatschappelijke carrière i.p.v. een contractverlenging bij Roda JC was er zo eentje. Het is toch een jongensdroom die op dat moment uiteenspat.
Achteraf mag ik echter concluderen dat het een goed besluit is geweest en nu heb ik al geruime tijd heel veel plezier in het voetballen bij de amateurs.”

Trainers

Als we vragen naar de favoriete trainers van Roy Bejas -hij heeft de nodige mannen de revue zien passeren-  begint hij diplomatiek als hij zegt: ,,Aan elke trainer heb je wel positieve en minder positieve herinneringen.” Dan volgen er toch namen: ,,Wim Vrosch en Jan Lauers springen er voor mij in positieve zin wel uit.”

Ambities

Roy Bejas is inmiddels 35 jaar. De vraag rijst dan ook of hij nog lang wil doorgaan als actief voetballer. Voorlopig wel, want: ,,Ik geniet nog van iedere training en wedstrijd. Ben me er natuurlijk wel van bewust dat in conditie blijven voor mij erg belangrijk is en ik doe daar dan ook meer dan genoeg voor. Uiteraard kan de boog niet altijd gespannen zijn, dus ben ik ook wel in voor een dolletje en/of lolletje op de training. Als je me vraagt naar de toekomst, dan zeg ik dat nog minimaal één seizoen wil spelen op het eerste elftal van Chevremont. Inmiddels ben ik op een leeftijd gekomen dat ik per seizoen wil bekijken wat verstandig is en wat past binnen mijn gezinsleven en maatschappelijke carrière.”

 

Van profs naar amateurs

We hebben al vermeld dat Roy Bejas op enig moment besloot om het profvoetbal vaarwel te zeggen en zijn maatschappelijke loopbaan voorrang te geven. We vragen hem hoe zoiets voelt. Zijn uitleg: ,,Zoals hierboven al vermeld was het een moeilijk besluit, echter mijn toenmalige collega’s en vrienden bij Groene Ster hebben me geweldig opgevangen. Dat maakt het dan weer een stuk aangenamer.“

Promotie Chevremont?

Eersteklasser Chevremont hikt al enkele seizoenen tegen promotie naar de hoofdklasse aan. Nagenoeg telkens komt men dichtbij, uiteindelijk blijkt het steeds net niet goed genoeg. We vragen Roy Bejas naar zijn verwachtingen op dat punt voor het seizoen 2022-2023. Hij blijkt gematigd optimistisch: ,,We richten ons op een positie in de bovenkant van de ranglijst. Van daaruit zie we wel verder wat er tot de mogelijkheden behoort.”

Lionel Messi

Desgevraagd vertelt Roy Bejas ons dat hij geen voorkeur heeft voor de een of ander profclub in binnen- of buitenland. Wel zegt de man -die zichzelf omschrijft als een echte familieman, iemand die van Carnaval en gezelligheid (bijvoorbeeld in de kantine van Chevremont) houdt én als persoon met een grote drive in alles wat hij doet- over dit item: ,,Ik ben voetballiefhebber in algemene zin. Nee, een echte voorkeur voor een profclub heb ik niet. Ik ben wel een keer in Camp Nou geweest, bij de wedstrijd Barcelona-PSG. Was een heel mooie ervaring, waarbij ik Messi in levende lijve heb mogen aanschouwen.”

Foto’s®ParkstadActueel/Lucho Carreno