Werelddag van verzet tegen extreme armoede op 17 oktober 2022

ACTIVITEITEN VAN DE ATD VIERDE WERELD ZUID LIMBURG in het kader van de werelddag van verzet tegen extreme armoede op 17 oktober 2022

Deze Werelddag van verzet tegen extreme armoede is voor het eerst georganiseerd in 1987. Op deze dag kwamen mensen vanuit de hele wereld bijeen, die strijden tegen armoede als verdedigers van de rechten van de mens. Dat was in Parijs, op het plein voor de Eiffeltoren, Trocadero. Zij hebben eer betoond aan de slachtoffers van honger, onwetendheid en geweld. Zij hebben hun overtuiging bevestigd dat de ernstige armoede geen noodlot is. Zij hebben hun solidariteit betuigd met degenen die over de hele wereld strijden om de ellende van de armoede te niet te doen. Sindsdien komen in steeds meer landen en in steeds meer plaatsen verdedigers van de mensenrechten bij elkaar om hun verzet te tonen tegen armoede en uitsluiting.

In 1992, nu 30 jaar geleden, is deze werelddag erkend door de Verenigde Naties.

Het thema van dit jaar is: Waardigheid in de praktijk: ons samen inzetten voor rechtvaardigheid, vrede en de planeet, zonder mensen of groepen uit te sluiten.

Op dinsdag 11 oktober wordt er in het Juphuis, Schandelerstraat 81, te Heerlen

en op donderdag 13 oktober in kerk Chevremont Nassaustraat 37, in Kerkrade

een maaltijd geserveerd door, Caritas045.

Welkom van: 17.00 – 19.00 uur.

Caritas045 heeft een groot hart voor elke inwoner van Parkstad die te maken krijgt met armoede en eenzaamheid. “Ik wil veel meer een vriend zijn voor mensen dan een voedseluitgiftepunt”, aldus Arend.

Caritas45 gaat zich vanaf medio 2022 meer inzetten voor de zelfredzaamheid van mensen die het gevoel hebben het hoofd niet boven water te kunnen houden. Het is het verschil tussen mensen vis geven en ze leren hengelen.

Tijdens de maaltijd zal ATD Vierde Wereld Zuid Limburg aandacht schenken  aan deze werelddag die elk jaar op 17 oktober wereld wijd herdacht wordt. Ook zullen we onze alternatieve smartlappen zingen.

Op woensdag 12 oktober gaan we tulpen maken van papier met een citaat/trefwoord van ATD Vierde Wereld, Andreaskerk, Palestinastraat 326 te Heerlerbaan. Welkom van 13.30 uur tot 16.30 uur.

Waarom Tulpen? Een van de eerste acties in het daklozenkamp in een buitenwijk van Parijs (Noisy le Grand), daar waar de beweging door Joseph Wresinski is opgericht (in 1956), was het planten van tulpen. Dit om het kamp op te fleuren en om de waardigheid aan de bewoners terug te geven.

Op maandag 17 oktober vanaf 11.00 uur (start vanuit Andreasparochie), trekken we met onze groep, de wijk Heerlerbaan in om de gemaakte tulpen te planten. U bent uitgenodigd met ons mee te gaan. Daarna drinken we gezamenlijk koffie/thee met iets lekkers daarbij.

www.atd-vierdewereld.nl

www.caritas045.nl

Foto´s ATD Vierde Wereld Zuid Limburg

Geef een reactie