Hoofdmenu

Zaterdag wijding drie nieuwe diakens in Roermond

In de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond worden komende zaterdag 29 oktober drie seminaristen tot transeunt-diaken gewijd. Dat is voor hen een volgende stap op weg naar het priesterschap. In de loop van volgend jaar volgt dan de priesterwijding.

Het gaat om José Eduardo Guerrero Hoyos (31) uit Colombia, Andy Garcia Merino (29) uit Mexico en Vijay Pratap Nallipogu (34) uit India. Guerrero en Garcia zijn lid van de beweging van de Neocatechumenale Weg. Dat is een van de nieuwe kerkelijke bewegingen die in Limburg actief is. Zij hebben hun opleiding deels gevolgd aan het eigen grootseminarie Redemptoris Mater in Cadier en Keer en deels aan het grootseminarie Rolduc in Kerkrade.

Zij worden diaken gewijd voor het bisdom Roermond. Nallipogu heeft na een vooropleiding in India zijn opleiding afgerond aan het grootseminarie Rolduc. Hij wordt gewijd voor het bisdom Cuddapah in India. Na hun diakenwijding gaan ze aan de slag in parochies in respectievelijk Sittard, Maastricht-Oost en Brunssum.

Eerder dit jaar werden er in hun thuisbisdommen in India al vijf andere seminaristen tot transeunt-diaken gewijd, die ook in Limburgse parochies gaan werken. Dat betekent dat het bisdom Roermond dit jaar acht nieuwe diakens en daarmee volgend jaar acht nieuwe priesters mag verwelkomen.

De katholieke Kerk kent twee soorten diakens: transeunt-diakens en permanent-diakens. De eerste categorie zijn priesterstudenten voor wie de diakenwijding een stap is op weg naar het priesterschap. Permanent-diakens zijn (gehuwde) mannen die alleen de diakenwijding ontvangen. Zij oefenen het ambt van diaken uit naast de zorg voor hun gezin en een maatschappelijke carrière. Komende zaterdag worden er alleen drie transeunt-diakens gewijd.

De wijdingsplechtigheid op zaterdag 29 oktober begint om 10.30 uur. De kathedraal ligt aan de Markt in Roermond. Iedereen is van harte uitgenodigd de wijding bij te wonen.

Foto Bisdom Roermond« (Vorig nieuwsbericht)