Hoofdmenu

Koninklijke onderscheidingen voor leden Schutterij St. Gregorius

Op zaterdag 22 oktober 2022 ontvingen Jacqueline Franken-Janssen en Jo van Knippenberg een Koninklijke onderscheiding. Beiden werden bij deze gelegenheid benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, vanwege hun verdiensten voor Schutterij St. Gregorius de Grote uit Brunssum.

J.F.M. (Jacqueline) Franken-Janssen (58 jaar) werd in 1989 lid van Schutterij St. Gregorius de Grote. In 2000 werd zij benoemd tot secretaris. In die functie beheert zij het secretariaat van de vereniging en voert tevens het secretariaat voor inmiddels 5 Bondsfeesten en het Federatiefeest. Ook treedt zij op als mede-organisator van tal van verenigingsactiviteiten.

P.J. (Jo) van Knippenberg (70) is reeds 60 jaar lid van Schutterij St. Gregorius de Grote. Hij startte als lid van de drumband en groeide door tot hij in 2003 werd benoemd tot generaal van de Schutterij. In 1980 nam hij het schietmeesterschap over en leverde vanuit die functie een belangrijke bijdrage aan de successen van de vereniging tijdens wedstrijden op de bondschuttersfeesten ZLF en OLS. In 2012 trad hij toe tot het bestuur van de vereniging.

Schutterij St. Gregorius de Grote Brunssum geldt als de oudste vereniging van Brunssum (opgericht 1559). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de schutterij op non-actief gezet. Pas in 1956 werd de Schutterij opnieuw opgericht. Sinds 1976 organiseert ze jaarlijks de St. Gregoriusfeesten. In 1990 won St. Gregorius het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) te Schaesberg en mocht vervolgens het OLS in 1991 organiseren. Anno 2022 telt de vereniging 40 leden.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno