Ryan Rijvers doet opnieuw een kartmarathon en snelt naar P1 in NK!

Na zijn marathon-exercitie in Genk van een paar weken geleden, deed Ryan Rijvers het afgelopen weekeinde doodleuk weer: in één weekeinde deelnemen aan races in de Rotax Max Micromax- én Minimax-klasse! In de Micromax-klasse won hij, in de Minimax-klasse stoomde het net negenjarige talent uit Schimmert heel knap op naar de achtste plaats tijdens de laatste ronde van het Nederlands kampioenschap.

“Het voelt heel goed om naar anderen toe te rijden. Ik weet niet hoe het gelukt is. Mijn monteur zei: niet wachten, gewoon meteen inhalen. Gewoon helemaal uitremmen. Dat heb ik gedaan”, zei Ryan over de finale. Die was hij als laatste gestart, dus had hij veel werk te doen. “Ik heb bij niemand gewacht met inhalen. Daarna ben ik naar de eerste plek gegaan. Ik ben heel trots.”

Na afloop van de race kreeg Ryan tot zijn teleurstelling te horen dat hij dankzij een touché met een andere rijder een tijdstraf kreeg van drie seconden. Daardoor zakte de rijder van topteam RR Racing in de uitslag terug naar de derde plaats. Maar de inhaalshow die hij ten beste had gegeven, was er in ieder geval bewijs van geweest dat er weer geen maat stond op de razendsnelle Limburger.

Dat Ryan de finale van de laatste plaats had moeten starten, kwam door een ongeluk en een ingeklikte bumper in de prefinale. Tijdens dat ongeluk, dat voor hem gebeurde, kon Ryan de gecrashte rijders niet meer ontwijken. Hij knalde op ze en moest daarna vanaf de laatste plaats zijn race hervatten. Hij werd nog zesde in de prefinale, maar door die ingeklikte bumper (wat 5 strafseconden betekent) moest hij in de finale van de laatste plaats starten.

Daarin toonde Ryan zijn ware snelheid. Hij bleef iedere ronde plaatsen winnen. Hij haalde drie rijders in op het rechte stuk. “Een inhaalrace is veel leuker dan iedere ronde op kop rijden”, zei de jonge geweldenaar. “Er kan heel veel gebeuren, als het fout gaat, dan gaat het fout. Maar het is gelukkig goed gegaan. Mooier kan echt niet.”

Na zijn Micromax-finale moest hij weer het parc fermé uitrennen om nog op tijd in de Minimax-kart te kunnen stappen voor nog een race, net zoals twee weken geleden. Dat doet hij om snel ervaring te kunnen opdoen en zoveel mogelijk te leren. Want Ryan is pas halverwege het jaar begonnen met wedstrijden rijden.

“Het combineren van twee klassen was iets makkelijker nu. Ik was er al een beetje aan gewend.” Bij de Minimax reed hij de vierde tijd in de kwalificatie. In de prefinale was voor me een crash. Daardoor viel ik terug naar de laatste plaats. Daarna reed hij heel knap terug naar P8.

In de finale kwam hij opnieuw niet goed weg bij de start. Maar uiteindelijk snelde hij dus toch van achteren nog naar de achtste plek. “De kart voelde veel beter dan twee weken geleden. Ik vind het heel gaaf om in de MiniMax te rijden!! Volgend jaar ga ik hoofdzakelijk MiniMax rijden te beginnen met de Wintercup in Campillos in Spanje. En nog een kampioenschap Micro. De rest allemaal Mini. En heel veel trainen, trainen, trainen!” In een Minimax-kart, dat spreekt voor zich

Ryan Rijvers bedankt zijn team RR Racing, ouders en manager Maurice Sprenkels, zijn sponsor Zuid-Nederlandse Buizen en het Jumbo Junior Team.

Foto’s Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Geef een reactie