Mogelijk tijdelijke crisisnoodopvang op Megaland

De gemeente Landgraaf overweegt om tijdelijk asielzoekers op te vangen op Megaland. Het gaat daarbij om de opvang van maximaal 150 asielzoekers. Zij blijven maximaal 3 maanden (binnen de periode januari–april 2023) in Landgraaf. Op dit moment wordt in kaart gebracht óf en zo ja hoe dit zou kunnen. Wij vinden het belangrijk om u te informeren en mee te nemen in dit proces.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft onvoldoende opvangplekken voor alle asielzoekers die naar Nederland komen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft daarom alle Veiligheidsregio’s dringend verzocht om crisisnoodopvang voor asielzoekers mogelijk te maken. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft de gemeente Landgraaf gevraagd een deel van het evenemententerrein Megaland beschikbaar te stellen voor de crisisnoodopvang van asielzoekers.

De crisisnoodopvang is tijdelijk. Hij vindt maximaal 3 maanden plaats binnen de periode januari–april 2023. Medio april start Megaland met de voorbereidingen voor het nieuwe evenementenseizoen. Het is daarom uitgesloten om de crisisnoodopvang in Landgraaf na de genoemde periode te verlengen.

Wij zetten in om qua samenstelling een goede balans van gezinnen en alleenreizenden afspreken. In een vergelijkbare crisisnoodopvang in Horst aan de Maas gebeurt dit ook.

Veiligheid staat voorop, voor iedereen! Voor omwonenden, maar ook voor bewoners van de crisisnoodopvang, medewerkers en vrijwilligers. De gemeente werkt hierbij nauw samen met de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en Megaland. De gemeente voert daarbij de regie.

Zoals aangegeven zitten we nog in de fase waarin wij overwegen om tijdelijk crisisnoodopvang op Megaland mogelijk te maken. In dat kader is er op 29 november een werkbespreking tussen de burgemeester en de gemeenteraadsleden. Daarna neemt de burgemeester een definitief besluit.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie