Biografie van een alleskunner Jeroen Willems ‘Je lied wordt gehoord’

 

Verschijnt rond de 10-jarige sterf- datum van Jeroen Willems. De schrijfster sprak ruim 100 mensen, waaronder Thekla Reuten, Gijs Naber, Johan Simons, Marcel Musters, Monic Hendrickx en Fedja van Huêt

Daags na zijn overlijden, hij werd onwel op het toneel van Carré en stierf kort daarna, stonden de kranten er vol van: een groot en geliefd acteur was heengegaan. Niet alleen de toneelwereld was in shock. Jeroen Willems (1962-2012) had een veelomvattende carrière.

Hij vierde successen met onder meer Theatergroep Hollandia, Het Zuidelijk Toneel en Het Nationale Toneel en speelde in televisieseries als Bij nader inzien en Bij ons in de Jordaan, en films als Nynke, Ocean’s Twelve en Boven is het stil. Zijn zangtalent was te bewonderen in de dramaserie Annie M.G. en een legendarische vertolking van de chansons van Jacques Brel. Willems stond op het toneel van Zaandam tot New York en ontving vele prijzen, onder meer een Louis d’Or en een Gouden Kalf.

Wie was deze artistieke alleskunner? Mieke Koenen sprak vrienden en bekenden, recensenten en regisseurs, en zag talloze voorstellingen en films. In Je lied wordt gehoord volgt ze Willems op de voet, met veel aandacht voor details. Een indringende, empathische biografie waarin de acteur en zanger nog eenmaal tot leven wordt gewekt.


Mieke Koenen (1965) is schrijfster, docent en onderzoeker aan de VU en de UVA. In 2014 verscheen haar succesvolle biografie van dichter Ida Gerhardt.

Je lied wordt gehoord | Mieke Koenen | uitgegeven door Nijgh & van Ditmar | Hardcover | ISBN: 9789038812441 | € 25,99

 Verschijnt 6 december 2022

Foto en tekst Singeluitgeverijen.nl

Geef een reactie