Laat ik bij het begin beginnen.

Ik ben Job Claessens,  22 jaar oud en zo ver ik me kan herinneren al sinds het seizoen 2011/ 2012 gefascineerd door deze wereld. Een wereld van mooie verhalen, roemruchte clubs en tradities die het spelletje zo mooi maken.

Voor mij is het allemaal begonnen toen ik gewoon een keer op YouTube aan het grasduinen was en bij filmpjes van de wedstrijden van Achilles 29 uit Groesbeek, en Excelsior 31 uit Rijssen uitkwam. Van die laatste club werden ook samenvattingen van de jeugdwedstrijden gefilmd en online gezet.

Niet veel later ontdekte ik ook het samenvattingsprogramma van Omroep West, dat elke zondagochtend werd herhaald.

Ik keek en luisterde altijd met plezier naar de stemmen van onder andere Willem van Zuilen, Haniff Harharah, Herman Nanninga, en Jim van der Deijl, die naast het radiocommentaar ook het commentaar onder de beelden inspraken.

Nee, kom bij mij niet aan met Real, Barca, Bayeren of Dortmund maar geef mij maar potjes uit lagere competities..

Ik kijk elk weekend m’n ogen uit!

Ik ben al jaren een grote fan van RKSV Groene ster uit Heerlerheide. Mijn eerste wedstrijd die ik zelf bezocht was de derby uit bij EHC op 29-09 2013.

Die wedstrijd verloor Groene Ster weliswaar met 6-2 maar dat maakte me niet uit, ik had een leuke wedstrijd gezien en ik dacht hier wil ik meer van zien!

Ook in het westen van het land zitten veel mooie clubs, die in de loop der jaren een mooie rivaliteit hebben opgebouwd. Te beginnen met de wedstrijden van de Koninklijke HFC, die op dit moment de oudste, nog bestaande amateurclub van Nederland is. De Haarlemse club stamt uit 1879 en speelt ieder jaar een wedstrijd tegen een team van oud-Internationals.

Denk ook aan Katwijk en Quick Boys of FC Lisse en VV Noordwijk.

Maar de moeder aller amateurderby’s is toch wel die tussen IJsselmeervogels en SV Spakenburg.

Ikzelf vind bekerstunts het mooiste wat er is! Kleine clubs die iedereen doen verbazen door de grote teams te verrassen en uit de beker te knikkeren.

Wat is er nou aan om fan te zijn van Ajax, die winnen toch altijd. Nou ja, met uitzondering van dit seizoen dan..

Ik kies in de grote competities dan ook altijd voor de wedstrijden in de onderkant van de ranglijst. De strijd tegen degradatie, die is normaal veel leuker om te volgen dan de race om het kampioenschap.

Om even terug te komen op die magische bekeravondjes, ik heb met Groene Ster twee bekeravonden mee mogen maken;  Een keer tegen SC Heerenveen en een keer tegen VVV Venlo. Tegen Heerenveen verloren we met 1-3,  VVV Venlo werd na een 2-2 gelijkspel in de officiële speeltijd met 3‐2 geklopt in de strafschoppenreeks.

privé foto van Job C.

Ook iets wat al jaren een gewoonte is dat het gros van alle wedstrijden verdeeld over zaterdag en zondag, allemaal om 14.30 beginnen, en dat is voor mij een veel prettiger tijdstip om naar wedstrijden te kijken.

Ik zou het prettig vinden als het betaald voetbal in Nederland over een paar jaar ook zoveel mogelijk wedstrijden in de middag gaat plannen. Zoals het ook al jaren in Duitsland en Engeland het geval is. Helaas denk ik dat het wishful thinking is, want tegenwoordig tellen alleen nog maar de belangen van de grote rechtenhouders en het grote geld. Wat dat betreft mag het amateurvoetbal zo blijven als het is, want de wedstrijden zijn belangrijk maar het contact met mensen op je club is nog veel belangrijker. Of je nu op een hele vroege zaterdagochtend naar de jongste jeugd gaat kijken, op zondagochtend een wedstrijd van het zesde elftal bezoekt of juist het eerste elftal fanatiek volgt, alles heeft z’n charme.

Ik kijk liever naar een potje dat bij wijze van spreken op veld 5 van een amateurcomplex wordt gespeeld dan een wedstrijd waar alle schijnwerpers op zijn gericht.

Wat mij ook aanspreekt is de toegankelijkheid van het amateurvoetbal, het is allemaal wat minder massaal en gemoedelijker als bij de profs.

Ik hou van de ongedwongen sfeer die op veel amateurclubs aanwezig is. Het komt allemaal veel rustiger over en je maakt het allemaal van dichterbij mee.

De mensen zijn vriendelijker en de afstand tussen spelers en supporters is kleiner.

Door Job Claessens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie