Hoofdmenu

Vuurwerkcampagne ‘Knallen doe je bij het sporten!’

De laatste weken van het jaar ervaren inwoners veel vuurwerkoverlast. We zien de meldingen toenemen. De gemeente Landgraaf trapt vandaag de campagne ‘Knallen doe je bij het sporten!’ af.

Burgemeester Richard de Boer vindt deze campagne erg belangrijk: ‘Het is onacceptabel dat de inwoners, en hun trouwe viervoeters, last hebben van vuurwerkoverlastDaarom kiezen we heel bewust voor een aanpak die alle elementen heeft om gezamenlijk gewenst gedrag te stimuleren. We gaan het gesprek aan met de jeugd, gaan in op onderwerpen als respect én we geven graag mee dat knallen ook ergens anders kan, namelijk bij het sporten.’

‘Knallen doe je bij het sporten’. Op de bekende landelijke vuurwerkcampagne ‘Verknal het niet’ hebben we voortgeborduurd. De insteek is dat je niet met vuurwerk moet knallen, maar dat sport daar wél alle ruimte voor geeft. De campagne is in nauw overleg met de jongerenwerkers van JENS en de straatcoaches opgezet. In de campagne zoeken we door middel van aantrekkelijke en krachtige beelden van topsporters, de verbinding met de jeugd.  We hebben hiervoor medewerking gekregen van twee bekende opleiders in topsport, Soccer Champions en Team Thriving (bekend van Dutch Combat Events). Deze sporten, voetbal en kickboks, hebben aanzien onder de jeugd en liggen dicht bij hun belevingswereld.

Het gesprek aangaan over vuurwerk(overlast). Een campagne is natuurlijk nooit alleen een beeld op zich. De jongerenwerkers van JENS, straatcoaches, politie en boa’s werken allen vanuit dezelfde aanpak en versterken de boodschap. Daarnaast, en eigenlijk nog belangrijker, wordt de campagne gebruikt om het gesprek over vuurwerk(overlast) aan te gaan. Daarbij worden diverse sportieve activiteiten voor de jeugd georganiseerd. Het online en print campagnemateriaal is te zien op onze digitale kanalen, in flyer en postervorm, en in de openbare ruimte.

Melden van overlast. Ervaart u overlast, dan kunt u dit melden via onze website. Overtredingen kunt u melden via het algemene nummer van de politie 0900-8844. Voor andere vragen rondom vuurwerk kunt u bellen naar de gemeente via 14 045.

Wij hebben een aparte pagina ingericht met actuele informatie over de campagne: ‘Knallen doe je bij het sporten’.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno