Zondag 22 januari aanstaande verzorgt Martin Zilverstand namens IVN Kerkrade een winterexcursie door de Anstelvallei. Tijdens een rondje om de Cranenweijer, het enige stuwmeer in Nederland, gaan deelnemers o.a. op zoek naar bijzondere watervogels. Vertrek is om 10.00 op de parkeerplaats van Kasteel Erenstein. Het einde van de bijzondere natuurwandeling is rond13.00 uur.

Op het stuwmeer in Kerkrade verzamelen zich in het winterhalfjaar regelmatig grote groepen Wintertalingen. Deze kleine eendjes zijn herkenbaar aan hun fluitende geluid. Ook zitten er regelmatig grotere aantallen Aalscholvers op het vogeleiland. En wie weet zien de deelnemers wel een blauwe flits van de unieke ijsvogel die wegvliegt over het water. 

Maar Martin Zilverstand kijkt ook naar andere winterverschijnselen, zoals houtzwammen. Soorten als Witte bultzwam, Elfenbankje of Echte tonderzwam.  Met wat moeite ontdekken deelnemers misschien zelfs speciale winterpaddenstoelen als het Fluweelpootje. 

De vogels in het hellingbos vallen nu veel meer op door de kale bomen. Misschien klinkt een vroege roffel van een specht door het Kaffebergerbos. Of ontdekken deelnemers de Maretakken in de populierenbosjes tussen de akkers of Grote lijsters. De Reeën in de Anstelvallei zijn vanwege hun schutkleur veel moeilijker te ontdekken.  

Denk dus aan uw verrekijker en ontdek het winterleven in de Anstelvallei met IVN Kerkrade. Deelname is gratis. Wél het verzoek om vooraf aan te melden via ivn.kerkrade@gmail.com

Geef een reactie