Geen liefde op het eerste gezicht, maar nu al 65 jaar onlosmakelijk verbonden

Een 65-jarig huwelijk is een ontzettend grote mijlpaal in een relatie, maar ook in de samenleving. Het briljanten echtpaar Karl Bron (91) en Mia Bron-Moonen (89) kreeg op de heugelijke dag dan ook haast vanzelfsprekend bezoek van Kerkraads burgemeester Petra Dassen. 

“Nee, van liefde op het eerste gezicht was geen sprake”, glimlacht Mia. “We zijn we op een bepaald moment gewoon onafscheidelijk geworden. We leerden elkaar in 1956 kennen op de kermis in onze toenmalige woonplaats Schaesberg. Op ‘d’r Sjeet’ gingen we daarna altijd naar uitgaansgelegenheid ‘Streeperkruis’ om te dansen. Ook hebben we altijd veel gewandeld, dat werd ook onze grote hobby. In 1958 waren we ook aan het wandelen toen Karl opeens vroeg: ‘Mia wil je met mij trouwen?’ Uiteraard zei ik; Ja ik wil! ‘

    

Mia werkte tot 1958 als kantoorbediende. Op 6 februari 1958 trouwden Karl en Mia voor de wet in de gemeente Schaesberg. Het echtpaar kreeg blijde gezinsuitbreiding met en zoon en een dochter. Zoon Harrie is inmiddels 62, dochter Ivonne 58. Sinds 26 jaar is het echtpaar ook de trotse grootouders van een kleinzoon van 26 jaar. Karl werkte een kwart eeuw als houwer ondergronds bij de Oranje Nassaumijn ll. in Schaesberg gewerkt. Na de mijnsluiting werkte hij tot zijn pensioen in de metaalfabriek Neframt. 

Grote bekendheid in de regio verwierf hij als buuttnereedner. Staande in een ton (lees: büt of buut), stelde hij op scherpzinnige- en humorvolle wijze de lokale actualiteit aan de kaak. Met wijlen Bert Naedenoen startte Karl in 1964 het komisch duo d’r Angerhoave. Dat duo verwierf grote bekendheid. Ook hier zaten de teksten dan ook vol humor, en altijd gebaseerd op de actuele situaties. 

Australië optredens hoogtepunt in artiesten loopbaan  

Hoogtepunt in de loopbaan van Angerhoave was een drie weken durend verblijf in Australië, Daar trad het duo op voor Nederlandse expats (emigranten).  Samen met de roemruchte Sittardse troubadour Frits Rademaker die samen met Chel Savelkoul, Sjef Diederen, Jo Erens en Harry Bordon gerekend tot De Grote Vijf van de Limburgse Troubadours van de jaren veertig tot en met negentig van de vorige eeuw. Met Loeënde klokke het tweede grote succes na ‘’t Huikske’, staat Rademacher nog steeds op plek 44 in de Eeuwige L1mbo Top 100. 

Gevoelsmatig eeuwig verbonden zijn inmiddels ook. Karl en Mia. Sinds bijna vijf jaar woont het echtpaar nu in het Kerkraadse verzorgingstehuis Firenschat, in Terwinselen. Daar hebben ze naar zeggen prima naar hun zin. Zo neemt Mia geregeld deel aan de activiteiten in de aula van Firenschat. Van koekjes bakken tot kienen. Ook Karl is onverminderd ‘kien’ en bij de tijd.   

 

. 

 

(Foto’s: Peter trompetter fotografie)

& Prive album

Geef een reactie