Hoofdmenu

Marinierskapel brengt concert ter ere van 10-jarig koningschap Willem Alexander

Op zondag 11 juni speelt de Marinierskapel der Koninklijke Marine het programma Royale Salute waarin een eerbetoon wordt gebracht aan het 10-jarig koningschap van Willem Alexander en daarbij passende ceremoniële muzikale verdieping. Variationen über Wilhelm von Oranien van Richard Strauss en de Krönungsmarsch van Pjotr IIjitsj Tjaikovsky vormen de basis van het programma voor de pauze. Na de pauze schakelt de Marinierskapel moeiteloos door naar het spetterend show- en bigband repertoire met de Limburgse zangeres Suzan Seegers als solist. het programma wordt aangevuld met toegankelijke volksmuziek uit alle windstreken, geheel volgens de lijfspreuk van het Korps Mariniers, Qua Patet Orbis. De Marinierskapel der Koninklijke Marine staat tijdens dit concert onder leiding van de Limburgse dirigent Pieter Jansen.

De kaartverkoop is gestart. De Marinierskapel der Koninklijke Marine De Marinierskapel der Koninklijke Marine en Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers komen voort uit een eeuwenoude traditie van muzikale ondersteuning die terug gaat tot in de 17e eeuw, de tijd van luitenant-admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter. De kapel in zijn huidige vorm werd opgericht na de bevrijding, op 1 augustus 1945 en toegevoegd aan het Korps Mariniers in Rotterdam. Dit veelzijdige symfonisch blaasorkest wordt gevormd door 52 geselecteerde musici die als belangrijkste taak hebben om als artistiek representant het Koninklijk Huis, de Nederlandse Krijgsmacht en de Koninklijke Marine in het bijzonder te vertegenwoordigen bij erewachten, ontvangsten van staatshoofden of ambassadeurs, herdenkingen, beëdigingen en commando-overdrachten.

Bij het grote publiek is de kapel vooral bekend door het verzorgen van afwisselende concerten, radio- en tv-optredens, cd opnamen en taptoes. Op uitnodiging van (festival) organisaties, jubilerende verenigingen, voor benefiet en educatieve doelen vertoont de kapel zijn muzikale kunsten in binnen- en buitenland. Met oog voor traditie zorgen achtereenvolgende chef- en gastdirigenten voor vernieuwing en uitdaging van de musici door dagelijks te werken aan het hoge niveau. De kapel schakelt moeiteloos over van klassieke meesterwerken naar spetterend show- en bigband repertoire. Geen enkele muziekstijl ontbreekt op het enorme repertoire en daarmee volgt de Marinierskapel der Koninklijke Marine de wapenspreuk van het Korps Mariniers: ‘Qua Patet Orbis’.

Praktische informatie Het concert van de Marinierskapel der Koninklijke Marine ter ere van het 10-jarig koningschap van Willem Alexander vindt plaats op zondag 11 juni 2023 in Theater aan het Vrijthof. Meer informatie over de inhoud van het programma, inclusief aanvangstijd en prijs, is te vinden op de website.

Tekst en foto: Theater aan het Vrijthof