Hoofdmenu

VC Landgraaf vrouwen winnen prestigestrijd tegen VC Weert

Het is al vaker gezegd en geschreven. Op maandagavond zijn de vrouwen van VC Landgraaf op hun best. Met een spectaculaire 3-2 overwinning op de ambitieuze promotie kandidaat VC Weert onderstreepte VCL het gisteravond in sporthal Baneberg opnieuw. 

Toen VC Weert in het laatste coronaseizoen publiekelijk uitsprak dat ze als koploper recht hadden op promotie naar de derde divisie deed dit bij het ervaren VCL-team met veel ervaren voormalige divisiespeelsters de eerzucht herleven. VCL was op dat moment namelijk virtueel koploper. En onderstreepte dit met een 4-0 thuiszege. VCL finishte als eerste. Vanwege een uitgebreide promotieregeling konden beide teams alsnog naar de derde divisie promoveren. Daarin treffen beide teams elkaar dit seizoen opnieuw. Voormalige eredivisie grootmacht VC Weert wil zo snel mogelijk weer naar hogere regionen opstijgen. Met een 3-1 thuiszege op Jokers VC Maastricht, de actuele nummer twee in de derde divisie B werden vorig week nogmaals de ambities en mogelijkheden onderstreept. VC Weert is nadrukkelijk in de race voor plaats twee dat op het einde van het seizoen recht geeft op promotie naar de tweede divisie. 

“Niet groter maken dan het is, we gaan gewoon lekker ballen” 

Totaal anders zijn de doelstellingen bij VC Landgraaf. Het inbouwen van jeugdige speelsters in het Mama team van veelal 40 plus speelsters heeft prioriteit. Sociaal wisselen als iedereen fit is ieder positie dubbel bezet en speelt iedereen ongeacht status 50 procent van de tijd. De tijd dat de ervaren speelsters wakker liggen van een nederlaag ligt dan ook al lang achter hun. Het gaat om plezier in het spelletje en het sociale samen zijn. Joke Koolen coach, spelverdeelster en grote leidster van het team wilde vooraf dan ook niet horen van een prestigestrijd. “Je moet het niet groter maken dan het is. We gaan gewoon lekker ballen.”  En gewoon lekker ballen deed VCL in de eerste twee sets. 

Mooie opsteker voor Valentijnsdag 

VC Weert leek na twee vlot gewonnen sets 18-25, 11-25 op weg naar de zege. Maar dat was buiten de waard gerekend. Bij de ervaren speelsters van VCL laaide de vlam van eerzucht en ambitie op. Het hele team kwam op stoom en kreeg iets onverzettelijks. De servicedruk en de pass werd alsmaar beter. De spelverdeelsters Joke Koolen en de jeugdige zeventienjarige Danique Charlier vonden steeds vaker de passende oplossingen. Petri Monsewije, jarenlang eredivisiespeelster bij VC Weert en Peelpush, bleek daarbij heel vaak de doorslaggevende factor. De VC Landgraaf vrouwen draaide het duel: 27-25, 25-16 en 25-8 in de allesbeslissende vijfde set. Daarmee bezorgden de speelster zichzelf en hun echtgenoten die thuis op de kroost pasten – het team telt tien kinderen – een mooie opsteker voor Valentijnsdag.   

Foto-onderschrift: VCL doet het met een mix van jong en oud. Foto: VC Landgraaf