Hoofdmenu

Een rondje door mijn wijk in de rolstoel

Hallo, ik ben Job Claessens 22 jaar en woon in Hoensbroek.
Ik heb Cerebrale Parese, ook wel CP genoemd.
Dat is een aandoening die in mijn geval aangeboren is en maakt dat ik rolstoel afhankelijk ben.
Ik kan niet lopen en ook mijn linkerhand doet waar hij zelf zin in heeft.
Ik doe daarom alles met rechts.


De elektrische rolstoel geeft me vrijheid om te gaan en staan waar ik wil.
Zonder deze zou ik de hele dag op bed moeten liggen. 

Maar.. het leven in een rolstoel brengt ook allerlei uitdagingen met zich mee;  Zo kom ik op straat heel wat hindernissen en obstakels tegen, of stuit ik regelmatig op gebouwen of gelegenheden die niet toegankelijk zijn voor mensen die beperkt zijn.

Ik neem u mee op een rondje door mijn eigen wijk en laat u doormiddel van foto’s zien wat ik zoal tegenkom, niet om medelijden op te wekken maar juist om bewustzijn te creëren voor mensen met een beperking.

Fotoschrift: Hierbij een situatie waarbij mensen hun container buiten zetten, precies op een plek waardoor je er met de rolstoel niet meer door kan. Hierdoor kan ik mijn weg niet vervolgen.

Tip: Houdt er bij het neerzetten van uw container even bij stil te staan of er nog voldoende ruimte is om met een rolstoel te passeren. Houdt hierbij rekening met minimaal 1 meter doorgang.

Hier een situatie waarbij een auto half op de stoep staat geparkeerd. Hierdoor worden mensen in een rolstoel genoodzaakt om een andere route te kiezen, of gedwongen op straat te moeten gaan rijden, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Tip: 

Houdt er bij het parkeren van uw auto rekening mee dat er nog voldoende ruimte op de stoep overblijft om met de rolstoel te kunnen passeren.        

 

 

 

 

 

 

Hierbij een situatie waarin ik verschillende obstakels tegenkom; paaltjes, heggen. Hierdoor zijn niet alle paadjes toegankelijk en moet ik een andere route kiezen.

Tip: Hierbij vooral een tip aan gemeentes om paadjes en smalle doorgangen goed vrij te houden. Om auto’s te weren zijn slingerhekken rolstoelvriendelijker dan paaltjes te plaatsen.

 

 

 

 

 

 

 

Wij als doelgroep zijn hier niet de enige in.
Denk bijvoorbeeld ook eens aan blinden en slechtzienden, ouderen met rollators en scootmobielen, maar ook mensen met kinderwagens.

Vaak zijn de problemen waar wij in het dagelijks leven tegenaan lopen voor u als lezer makkelijk op te lossen.

Verder tips hierin zijn:

  • Probeer uw heggen in de zomer tijdig te snoeien zodat ze niet over de stoep hangen.
  • Probeer er bij het parkeren van uw fiets(en) er rekening mee te houden dat er nog voldoende ruimte overblijft om met een rolstoel te passeren.
  • Plaats reclame en promotieborden alleen op plekken waar er voldoende ruimte voor is.
  • Plaats oud papier en plastic zakken op plekken waar ze de doorgang niet belemmeren.

Met deze tips hoop ik om meer bewustzijn te creëren en met z’n allen de stap naar een inclusievere samenleving te zetten!

Met vriendelijke groet Job Claessens

Foto: Job Claessens