Hoofdmenu

Lammetjesdagen: Op kraamvisite op de Sint-Pietersberg

Sinds het begin van het jaar zijn er een paar honderd Mergelland lammetjes en Nederlandse landgeitjes geboren. Om dat te vieren organiseert Natuurmonumenten op zaterdag 18 en zondag 19 maart de Lammetjesdagen van OERRR. Tijdens dit evenement staan de poorten van de stal in Hoeve Lichtenberg open en ben je van harte welkom om lammetjes te kijken. Daarnaast zijn nog veel andere leuke activiteiten te doen, waaronder een kleine markt en een speurtocht. 

Lammetjes kijken

Natuurmonumenten heeft voor de begrazing van de Sint-Pietersberg een kudde die bestaat uit Mergelland schapen en Nederlandse landgeiten. Misschien heb je de kudde al eens eerder ergens op de berg of in de ENCI-groeve gespot. Hoeve Lichtenberg is de uitvalsbasis voor de herder en zijn kudde. In Hoeve Lichtenberg ligt namelijk de schaapsstal. Van hieruit gaan de lammetjes dan ook voor het eerst naar buiten en worden zij opgenomen in de grote kudde. Deze schaapsstal is normaal gesloten en alleen open tijdens de Lammetjesdagen van OERRR.

Vier de lente

In de natuur worden overal jongen geboren. Dat geeft aan dat de lente eraan komt. Daarom maakt Natuurmonumenten er een gezellig lentefeestje van voor het hele gezin met leuke voorjaarsactiviteiten. Doe de lammetjesquiz, laat je schminken als een lammetje, ga op de foto, speel memorie en knutsel je eigen herdersstaf of wollig lammetje. En natuurlijk trakteert Natuurmonumenten op beschuit met muisjes! 

Bio markt

Dit jaar is er, naast de andere activiteiten, een kleine markt. Geniet van een lekkere kop koffie of thee van Surplace, leer bij de kraam van Byeboere alles over dit BIJzondere bedrijf en hun honing, koop lekkere biologische producten bij de kraam van Gedeelde Weelde en zie bij de dames van Wolclub Ons Mergellandschaap wat je allemaal met wol kunt doen zoals spinnen en vilten. CNME en het Belgische Natuurpunt zijn ook aanwezig en geven informatie over hun activiteiten. Mocht je nog vragen hebben over het ondergrondse van de Sint-Pietersberg, dan kun je terecht bij de kraam van Stichting Ondergrondse Kalksteengroeven. 

Bereikbaarheid en parkeren

Hoeve Lichtenberg is alleen te voet bereikbaar. Parkeermogelijkheden zijn:

  • Op het Oog van Sint Pieter bij Fort Sint Pieter. Van hieruit wandel je naar Hoeve Lichtenberg. Deze route is ± 2 km en is kinderwagenvriendelijk.
  • Bij AINSI (Lage Kanaaldijk). Van hieruit loop je richting de kerk van Sint Pieter boven, waar je vervolgens via de Zonnebergweg en de Lichtenbergweg naar Hoeve Lichtenberg loopt. Deze route is ± 1,5 km en is kinderwagenvriendelijk. Je kunt ook via Buitengoed Slavante lopen. Dat is korter, maar niet kinderwagenvriendelijk i.v.m. veel trappen.
  • Bij Chalet D’n Observant aan de rand van de groeve. Van hieruit wandel je met een stevige maar prachtige wandeling van ruim 2,5 km over de overgangszone langs de groeve, de trap omhoog naar hoeve Lichtenberg. Deze route is niet kinderwagenvriendelijk.

Reserveren

Tegen een vergoeding van € 2,50 per persoon (tot 4 jaar gratis) kun je komen kijken in de stal en deelnemen aan de extra activiteiten op Hoeve Lichtenberg. Leden van Natuurmonumenten en OERRR hebben natuurlijk gratis toegang. Wil je kindje onder de 4 jaar toch deelnemen aan de activiteiten, koop dan wel een kaartje. Koop online je kaartje op www.natuurmonumenten.nl/agenda. Leden van Natuurmonumenten en kinderen van OERRR hebben op vertoon van hun lidmaatschapskaart gratis toegang en mogen gratis deelnemen aan de activiteiten, maar adviseren we wel om online een gratis ticket te boeken. Je kunt per uur vanaf 11.00 uur inschrijven zodat we de drukte kunnen spreiden. Besluit je bij het boeken van je ticket lid te worden, dan krijg je de kaartjes gratis. Je kunt ook lid worden aan de poort van Hoeve Lichtenberg. Dan wacht er een mooi cadeautje op je!

Om de honden van de herders niet ongerust te maken, zijn andere honden niet welkom en zwangere vrouwen adviseren we om niet de schapenstal te bezoeken.

Tekst en foto: www.natuurmonumenten.nl