KVC Oranje voorbij vv Hellas. Voorbeeld doet volgen

KVC Oranje won de thuiswedstrijd tegen vv Hellas met 2-1 en passeerde de ploeg uit Klimmen-Ransdaal daardoor op de ranglijst van de derde klasse B. Net als eerder dit seizoen in de heenwedstrijd -KVC Oranje trok toen met 2-3 aan het langste eind- kwam de overwinning niet gemakkelijk tot stand. Verdiend was de zege deze keer meer dan destijds.

Eerder dit seizoen was er in Klimmen sprake van een duel tussen twee aan elkaar gewaagde ploegen. Deze keer was thuisclub KVC Oranje, zeker in de eerste helft, de absoluut beter voetballende ploeg. De aanvallen richting gastenkeepere Bo Blankenhagen waren legio, kansen waren er meerdere. Chadney Jeukens en Ben Vloeberghs verschenen in kansrijke positie, maar kwamen net iets te kort. Een schot van Tom Konings vanaf de rand van de zestien ging net naast de veste van Blankenhagen.  En dan waren er twee grote mogelijkheden voor Job Moling. Zijn inzet, na een perfecte assist van Shensley Angela, vanaf pakweg zes meter werd via een Hellas-verdediger tot hoekschop gedegradeerd. Die hoekschop werd op rechts genomen door Lloyd Vromen. Hij bereikte Niels Lanckohr bij de tweede paal. Lanckohr legde koppend af op Job Moling. Deze keer schoot Moling hoog over. Even kroop vv Hellas uit haar schulp, met een vlijmscherpe counter. Jarno Leen kon uithalen. Zijn harde inzet werd, zij het in twee instanties, gered door KVC-keeper Lars van der Weide.

Ruim vijf minuten vóór de rust kwam de verdiende 1-0 tot stand. Aanvoerder Martijn Sangen stuurde Chadney Jeukens op links maar weer eens de diepte in. De boomlange flankverdediger leverde een mooie, lage, voorzet af, die bij de eerste paal door Chris Frauenrath met de buitenkant van zijn rechter subtiel langs de kansloze Bo Blankenhagen tegen het net werd gewerkt: 1-0. Dat was tevens de ruststand.

In de tweede helft ontstond er van meet af aan een ander spelbeeld. KVC Oranje werd slordiger. Was men in de eerste helft grotendeels heer en meester, nu sloop er onzekerheid in de ploeg. Toch had het 2-0 kunnen en moeten worden. Chadney Jeukens kwam na prima voorbereidend werk van Niels Lanckohr helemaal vrij voor Blankenhagen, maar zijn te zachte inzet kon door de keeper met moeite worden gepareerd. Hellas werd dreigender, hoewel dat niet echt tot uitgespeelde kansen leidde. Toch kwamen de gasten van trainer Marcel Canisius op 1-1. Daarbij werden zij (meer dan) een handje geholpen. De bal werd teruggespeeld op KVC-goalie Lars van der Weide. Die nam zijn tijd om na te denken over het vervolg. Jarno Leen wandelde langzaam richting Van der Weide. Na lang nadenken, of beter treuzelen, wilde de goalie de bal naar voren rossen. Hij raakte echter het lichaam van Leen en zag de bal tot eigen ontzetting tergend langzaam achter zich in het KVC-doel verdwijnen. De actie was van de KVC-doelman, het doelpunt kwam op naam van (het lichaam van) Jarno Leen, die zonder het te beseffen doel trof: 1-1. Wellicht een troost voor Van der Weide: onlangs werd de wedstrijd Liverpool-Real Madrid (2-5) gespeeld. Thibaut Courtois en Allison Becker blunderden in dat duel, op Chanpions League-niveau, op vergelijkbare wijze. Lars van der Weide deed het op amateurniveau. Het gezegde ‘goed voorbeeld doet volgen’ kennen we allemaal. Deze keer werd (ongewild) het verkeerde voorbeeld gevolgd.

KVC Oranje moest opnieuw beginnen om alsnog te kunnen winnen, de gasten leken content met een puntje. Toch waren zij nog dicht bij de 1-2, maar een doelpunt van hun kant werd wegens buitenspel afgekeurd. Na de rust bleek KVC Oranje veel minder in staat om de gastendefensie in de problemen te brengen. Toch zou de 2-1 er komen. Een dik kwartier voor het einde van de reguliere speeltijd kwam Shensley Angela -na wat heen en weer gepriegel- op 15 meter recht voor het gastendoel in balbezit. Angela nam de bal bekwaam aan, week ietsjes uit naar rechts en schoof het ronde ding vervolgens met zijn rechter, langs wat Hellas-benen, onhoudbaar voor Bo Blankenhagen, tegen de binnenkant van het linker zijnet: 2-1.

Hellas probeerde opnieuw terug te komen in de wedstrijd. De ploeg van Marcel Canisius werd weliswaar dreigender, maar ook nu wist men zich geen grote kansen te creëren. Eigenlijk bleef het beperkt tot één scrimmage voor het doel van Lars van der Weide, die door de defensie van oranje-wit ternauwernood met succes kon worden doorstaan. Aan de andere kant waren er wel nog twee momenten die het waard zijn om te vermelden. In beide gevallen was Scott Vienerius dicht bi de 3-1, maar hij had geen geluk in de afwerking. Daardoor bleef het spannend totdat de prima leidende, 19-jarige, scheidsrechter Martijn Snijders uit Helmond voor de laatste keer op zijn fluitje blies.

Tekst Werner Nijssen (KVC Oranje)