Hoofdmenu

Blijdschap en teleurstelling bij zussen Schiffeleers na NK Boulder 

De beste tien Nederlandse mannen en vrouwen uit de nationale competitie namen het afgelopen zaterdag tegen elkaar op tijdens het Nederlands Kampioenschap Boulderen in Leiden. Na de kwalificatieronde in de middag gingen de beste zes klimmers naar de finale in de avond.

Bente Schiffeleers verraste door zich als zesde te plaatsen voor die finale. Dat was uiteindelijk ook haar plaats in de einduitslag. Voor de zestienjarige Sittardse was dit haar eerste optreden op dit hoogste podium.

Haar ouder zus Amber, podiumkandidaat en vorig jaar nog tweede op het NK Boulder, werd na een sterke kwalificatie uiteindelijk vijfde. Vier weken geleden liep ze tijdens een wedstrijd in Brussel nog tegen een scheur in haar enkelband op. Tijdens de finale was duidelijk zichtbaar dat ze daar nog niet volledig van was hersteld.

De finale bestond voor de vrouwen uit vier moeilijke klimproblemen die ze binnen vier minuten moesten zien op te lossen. Daarbij mogen ze niet zien hoe de andere kandidaten dat doen. Bij de eerste boulder moesten de klimmers via een zwaai op een module landen. Via een aantal grote, maar gladde grepen op een rechte wand moest ze voorzichtig en gecontroleerd naar boven om daar met een sprong de eindgreep te bereiken. De tweede boulder bevond zich in een steile overhang waarin ze via een aantal pockets (kleine grepen waarin maar twee vingers passen) van links naar rechts moesten gaan, om vervolgens met een aantal krachtige passen omhoog te eindgreep te bereiken. De derde boulder was een heel technische: een normale en drie minuscule greepjes vormden de start, waarna middels een schouderpas een volgend bijna niet vast te houden greepje werd bereikt. Met knap voetenwerk kon je uiteindelijk bij de eindgreep komen. In de vierde en laatste boulder moesten de klimmers in een overhang springen naar een greep en een module. Na een relatief eenvoudige tussenpassage kon je alleen maar de top bereiken met een complex combinatie van bewegingen, zoals mantelen, afduwen en een drop-knee.

Tekst: Erik de Lepper

Foto: Paul Lahaye