Vrije Akademie Parkstad presenteert een expositie met 14 werken van Loek de la Haije op de derde etage in het Flexiforum in de Spekhofstraat 15 in Kerkrade tot 14 april 2023

De veertien ingelijste werken tonen bijzondere beelden van alledaagse dingen en elementen uit de natuur. De toeschouwer vraagt zich af of het foto’s zijn, prints of schilderijen? Als toeschouwer raak je geboeid door de sfeer en het voorkomen van de gebruiksvoorwerpen of de natuur. Alledaagse voorwerpen komen letterlijk in een heel ander daglicht te staan en je ziet ineens hoe bijzonder en mooi ze zijn in vorm, kleur en details. Door de presentatie van deze dingen en techniek bereikt de kunstenaar een verstilling in de werken en een bepaalde authenticiteit. Als we kijken naar deze werken komt een verlangen naar vroeger, eenvoud en rust naar boven in deze hectische tijden. De werken zijn speciaal doordat zij zijn samengesteld in een unieke techniek: een mix van foto’s, schetsen, en aquarelverf. Loek maakt met deze elementen een compositie en via een digitale print vormen ze één geheel. De digitale prints worden soms gedrukt op een ondergrond van acrylverf.

Loek de la Haije vertelt over zijn werk:

“Het zijn alledaagse dingen die je ooit overal kon kopen, ze  werden door iedereen regelmatig in huis of op het werk gebruikt. Ze kostten weinig en ze waren zeker niet bedoeld als decoratie.

Het waren gewone dingen, toen belangrijk in het dagelijkse gebruik, maar onbelangrijk geworden in de loop van de tijd.

Tijd heeft ze mooier gemaakt.

Ze hebben die bijzondere charme gekregen. En als ze uit de stoffige hoeken van de vergetelheid gehaald worden,  laten ze in mijn studio hun mooiheid zien”

Het zet je fantasie aan het werk.

Waar werd het gebruikt, door wie, wat heeft het meegemaakt.

In al deze alledaagse dingen zit een geheim.

Maar hoe meer je kijkt, hoe minder je ziet.

Tekst en foto: Loek de la Haije