Veel stoom tijdens de Nationale Stoomtreindag op 18 mei

Sissende stoom en ronkende diesels. Dat kenmerkt de Nationale Stoomtreindag op 18 mei. Ruim elf railmusea starten het seizoen met een feestelijke dag. Voor jong en oud valt er weer veel te beleven. Van meerijden op een stoomlocomotief tot Sporen naar het Verleden. Alle deelnemende musea zorgen voor een onvergetelijke treindag.

Treinen groot en klein
Stoomtreinen zijn er in alle formaten. Veel mensen kennen de kolossale machines van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij uit Beekbergen, van de stichting Stadskanaal Rail of van de ZLSM die in Zuid-Limburg rondrijdt. Kleiner kan ook. Dan gaat het meestal om smalspoor zoals van de Stoomtrein Katwijk Leiden. Tussenmaten zijn ook beschikbaar: de Museum Buurtspoorweg tussen Haaksbergen en Boekelo rijdt op normaalspoor (zoals NS), maar met kleinere locomotieven. Dat geldt ook voor lijnen als Hoorn-Medemblik en Goes-Borsele. Kortom: alle maten zijn vertegenwoordigd. Wat de railmusea gemeenschappelijk hebben is de sfeer: ongedwongen en gezellig. De medewerkers geven antwoord op de meest onmogelijke vragen: probeer maar!

Ronkende diesels
Bij een aantal railmusea rijden unieke diesellocs. Vaak hebben deze locomotieven een industrieel verleden en hebben ze dienst gedaan in steenfabrieken of bij het grondverzet. Je hoort dan wel geen stoomfluit, maar knorrende dieselmotoren en het geluid van rammelende koppelingen hebben ook hun charme. De sfeer is er niet minder om. Nog sterker: omdat smalspoor zo overzichtelijk is, bekruipt je soms het gevoel: zou mijn achtertuin groot genoeg zijn om ….?

Alle evenementen makkelijk te vinden
De railmusea zijn allemaal te vinden op de website www.railmusea.nl. Op deze site staan alle locaties. Per locatie staan de rijtijden en geven foto’s een goede indruk van de sfeer en het materieel. Iedereen is van harte welkom in de wereld van toen, om te genieten van een sfeer waar ‘haast’ een onbekend begrip was.

Bijschrift foto: Veel stoom op de Nationale Stoomtreindag.

Tekst en foto: