Geslaagde Koningsvogelschieten Heerlerheide op Hemelvaartsdag Schuttersevenement leverde 2 Koningen en ook een schutterskoningin op

Traditiegetrouw vond ook dit jaar 2023 het Koningsvogelschieten van Kon. Schutterij St Sebastiaan Heerlerheide plaats op Hemelvaartsdag donderdag 18 mei. Uiteraard op de vaste locatie van sportpark Pronsebroek aan de Hei Grindelweg, welke locatie ook de thuishaven is van derde divisie voetbalvereniging RKSV Groene Ster. Maar alvorens op genoemde locatie door de Kon.Schutterij het schuttersevenement kon beginnen kwam de vereniging, ook weer traditiegetrouw bij elkaar in hun verenigingslokaal t.w. Café-Zaal  D’r Bok gelegen aan de gelijknamige Bokstraat.  Van hieruit ging de Kon. Schutterij gezamenlijk op pad om Stef Hazen, zijnde nog de huidige koning van 2022 aan huis af te halen. In dit geval betrof het de woning van zijn vader gelegen aan de Rennemigstraat.

 Vervolgens ging het schuttersgezelschap naar Sportpark Pronsebroek om haar koningsvogelschieten 2023 hier af te werken met als ultieme doelstelling uiteraard te proberen om de aangebrachte vogel weer prima ontworpen en gemaakt door schuttersgeneraal Paul Hazen) met gerichte schoten naar beneden te halen. Daar aangekomen volgde, als vanouds zijnde, het door pastoor Janssen uitgesproken gebed als ondersteuning voor de schutters. Na het gebed werd direct een aanvang gemaakt met te proberen om de aangebrachte schutterij vogel boven op/aan de schietboom en werd ook meteen gestart met het schieten op de schutterij vogel. Al bij de aanvang waren de voortekenen voor een spannend schuttersevenement zeer goed en dus uitermate gunstig te noemen. Niet zo verwonderlijk want het schuttersevenement had ook de weersomstandigheden mee. In de morgenuren was het nog sprake van frisse temperaturen, maar richting de namiddag klom de thermometer naar aangename temperaturen. Ideaal dus om de strijd aan te gaan..

Leden van Schutterij  St Sebastiaan kregen uiteraard als eerste de eer om te proberen om de koning 2023 te mogen zijn. Er waren hiervoor 9 gegadigden. Natuurlijk is het makkelijker gezegd als gedaan. De ervaren schutters schoten wel al de houten verbindingen aan gort. Deze verslaggever van ParkstadActueel was precies op tijd aanwezig om persoonlijk getuige te zijn van het gerichte schot door John Geraedts die de vogel in volle vaart naar beneden haalde. Het was overigens het 87e schot  die John “afvuurde” Dus was daardoor het Koningschap 2023 voor John Geraedts. Saillant detail: John is pas sinds 1 jaar officieel lid van de Heerlerheidse schutterij en woont aan de Versiliënboschweg in Stadsdeel Heerlerheide. Omdat John ook vrijgezel is kreeg hij een geweldig aanbod van charmant zijnde Manon Augustus (marketentster bij de schutterij) om hem dit jaar als koningin te ondersteunen. Eigenlijk overbodig om aan te geven dat koning John dit aanbod maar al te graag aannam. Dus heeft Kon. Schutterij St Sebastiaan en ….Heerlerheide toch een heus koningspaar. Dit komt uiteraard op 26 en 27 augustus 2023 goed van pas wanneer in Heerlerheide het schuttersfeest wordt gehouden en zij als gastheer/-vrouw optreden.

Na de schutterijleden was het erebestuur aan de beurt. Koning werd Wim Vliegen een meer als bekende persoonlijkheid in Heerlerheide e.o. Hij wist na 62 schoten de iets kleinere vogel naar beneden te halen. Het derde schietonderdeel betrof de strijd door de burgers. Kennelijk wilde “iedereen” burgerkoning(in) worden want er hadden zich een groot aantal potentiele schiet kandidaten beschikbaar gesteld. Toch waren er nog 67 schoten nodig om de zo begeerde vogel af te schieten.de gelukkige was Miranda Ollagiu (werkzaam bij Plus Linssen).                                                                                                                                                      Zij schoot van haar 5 schietpogingen maar liefst 3 keer raak. Dus goed om de nieuwe burger koningin te worden. Geweldig toch. Overigens zullen de twee koningen en een koningin op 1e  Pinksterdag tijdens de in Heerlerheide te houden jaarlijkse processie/Bronk en op 2e Pinksterdag tijdens de kermisrondgang uiteraard ook bij aanwezig zijn.

Foto’s: Schutterij St Sebastiaan en Callie Steijaert