Voetbalamateurs in Parkstad, programma 29 mei

feet of soccer player tread on soccer ball for kick-off in the stadium

Voetbalamateurs in Parkstad, programma 29 mei

De laatste competitieronde komt eraan. Pinksteremaandag, rond de klok van half vijf, weten we wie er kampioen zijn, rechtstreeks degraderen en wie de nacompetitie voor promotie of degradatie in mogen of moeten. De zenuwen zullen gespannen staan, de lichaamstemperatuur zal bij velen stijgen. Niet erg, als het maar niet over het kookpunt heen gaat. Een voetbaldag om naar uit te kijken.

Hieronder vind je een aantal beschouwingen in de diverse klassen met betrokkenheid van clubs uit Parkstad.

Derde divisie

Groene Ster-Hercules Lange tijd heeft Groene Ster moeten vechten om klassenbehoud. Dat heeft de ploeg van vertrekkend trainer Maurice Verbunt met succes gedaan. Nu is er zelfs meer mogelijk. Maandag om 14.00 uur wordt afgetrapt tegen Hercules. Bij winst eindigt Groene Ster als tweede in de derde periode achter kampioen ADO’20. Omdat die ploeg ook de eerste periode heeft gewonnen, mag Groene Ster dan de nacompetitie voor promotie in. Gemakkelijk zal dat niet worden omdat Hercules bij een overwinning ook nog kans maakt op dat toetje.

Eerste klasse C

EFC-BSV Limburgia en ZSV-EHC (kansen op promotie) BSV Limburgia of EHC kan de nacompetitie voor promotie in. In periode 3 staat BSV Limburgia op plek 2, met 15 punten en EHC op 3, met 14 punten. Plek 2 geeft recht op een toetje. Worden door de ploegen uit Parkstad punten verspeeld, dan komen diverse andere teams om de hoek kijken. Zelfs Minor, dat op bezoek gaat bij De Ster, heeft bij winst nog een minimale kans.

SV Someren-vv Schaesberg-ZSV en Chevremont-Venlosche Boys (strijd tegen degradatie) ZSV is als laatste (14) reeds gedegradeerd. De twee plekken daarboven (12 en 13) leiden tot nacompetitievoetbal om dat te voorkomen. Als we rekening houden met een aftrek van 4 punten voor Chevermont (tegen die straf heeft de club beroep aangetekend), dan staat Chevremont 13e, met 27 punten en vv Schaesberg 12e, met 28 punten. Venlosche Boys staat nu nog op een veilige plaats, als 11e, met 29 punten. Chevermont heeft enkel baat bij een overwinning en moet dan ook nog hopen op puntenverlies van vv Schaesberg. Die laatste ploeg moet, gezien het slechte doelsaldo, absoluut winnen om de dans te kunnen ontspringen. Bovendien mag de ploeg uit Venlo dan niet winnen bij Chevremont.

Tweede klasse F

In deze klasse is Sportclub’25 kampioen en zijn Sporting Heerlen en LHC reeds gedegradeerd. Onderin is er geen betrokkenheid van teams uit onze regio, bovenin wel. Bekkerveld is namelijk als tweede in de reguliere rangschikking verzekerd van deelname aan de nacompetitie voor promotie. Dat geldt ook voor GSV’28 uit Genhout. De laatste plek zal gaan toekomen aan RVU, vv Maastricht West of vv Sittard.

Derde klasse B (dé derbyklasse van Parkstad)

Alfa Sport is de verdiende kampioen. Aan de nacompetitie voor promotie mogen deelnemen FC Hoensbroek, Walram en sv Hulsberg. Dat staat allemaal vast.

Degradatie van FC Kerkrade West en FC Landgraaf is ook een vaststaand gegeven. De plaatsen 9, 10 en 11 (nu vv Hellas, WDZ en sv Langeberg) leiden tot nacompetitie om lijsbehoud. Voor die ploegen kan normaal gesproken enkel een zege tot direct klassenbehoud leiden. Maar ook de ploegen op de plaatsen 5 tot en met 8 zijn nog niet definitief veilig. Zelfs nr. 5 Heksenberg/NEC dus moet oppassen. Bij verlies in het thuisduel tegen WDZ zouden theoretisch die laatste ploeg, Weltania, FC Gulpen, KVC Oranje en vv Hellas boven Heksenberg/NEC kunnen eindigen ,Het zou te ingewikkeld worden om alle mogelijkheden te beschrijven. Het programma is als volgt: KVC Oranje-sv Hulsberg, Heksenberg/NEC-WDZ, FC Gulpen-FC Kerkrade West, Alfa Sport-vv Hellas, sv Langeberg-Weltania en FC Hoensbroek-FC Landgraaf.

Vierde klasse A

Willem I-Wijnandia Wijnandia kan zich in dit duel niet meer definitief in veiligheid brengen. Dat zal via de nacompetitie moeten.

Vierde klasse B

Vaesrade is kampioen,  UOW’02, Voerendaal en RKHBS zijn verzekerd van het toetje dat nacompetitie heet. Als het om promotie gaat is het immers een toetje, gaat om degradatie is het een duivelse loterij. Van de drie laagst geklasseerde ploegen op de ranglijst, Rood Groen LVC’01 (16 pnt.), Abdissenbosch (15 pnt.) en RKMVC (14 pnt.) kan er zich slechts één direct veilig spelen. Het beste doelsaldo heeft Abdissenbosch (-24). Het programma van die ploegen is als volgt: Eikenderveld-Rood Groen LVC’01 en RKMVC-Abdissenbosch.

Vierde klasse C

Olympia Schinveld sleepte  al een tijdje geleden het kampioenschap binnen. De andere ploeg uit Parkstad in deze klasse is Woander Forest. De mannen uit Merkelbeek staan op plaats 12 en moet een plek klimmen om zich in veilige haven te spelen. Woander Forest heeft 23 punten verzameld, de ploeg daarboven, Linne, 25. Als Woander Forest (thuis tegen vv Roosteren) wint en Linne verliest, zal men in Merkelbeek een feestje vieren. Burenhulp uit Schinveld is welkom en mogeljk, want op het programma staat immers Schinveld-Linne. Ook bij een gelijkspel van Linne zijn er voor de mannen uit Merkelbeek mogelijkheden, maar dan moet wel met minimaal 3 doelpunten verschil van Roosteren gewonnen worden.

Vijfde klasse A

De titelstrijd wordt op de laatste speeldag beslist. Koploper Sporting H.A.C, heeft één puntje meer dan achtervolger Amstenrade en bovendien een veel beter doelsaldo (66 om 50). De wedstrijden zijn Geulsche Boys-Sporting H.A.C. en Daalhof-Amstenrade. Blijft over de vraag wie de nacompetitie voor promotie in mogen. In ieder geval Sporting H.A.C. of Amstenrade. Ook Daalhof en Geertruidse Boys hebben zich op basis van de reguliere stand verzekerd van deeln

Foto: Stock