OLS 2023, Biejein in Bor, Oud Limburgs Schuttersfeest in Born

Na bijna een jaar voorbereidingen ontvangt Born op zondag 2 juli het Oud Limburgs Schuttersfeest, kortweg OLS. 134 schutterijen uit Belgisch en Nederlands Limburg doen dit jaar mee aan het grootste cultuur-historisch evenement dat in deze provincies gehouden wordt. Het Kinjer OLS, de Seniorenmiddag, een concert van de Schintaler en het sponsorschieten maken hier deel van uit naast de twee belangrijkste onderdelen van het OLS op zondag 2 juli: de optocht en de schietwedstrijden.

De ervaring leert, dat de schietwedstrijd niet op zondag 2 juli uitgeschoten wordt. Daarom heeft de organisatie er rekening mee gehouden dat er in het weekeinde dat volgt, verder gekaveld kan worden om vast te stellen wie d’n Um gaat winnen. De schietbomen en andere benodigdheden, evenals de feesttent blijven daarom nog een weekje staan zodat ze op zaterdag 8 juli nog eens dienst kunnen doen. 

Optocht, schietwedstrijden en programma op 2 juli

De dag wordt om 11 uur ’s morgens geopend met een ceremonie en aansluitend openingsschoten door de gouverneurs van de beide Limburgen. De optocht start zondag 2 juli om 13.30 uur en loopt over een twee kilometer lang parcours door het centrum van Born. Kaarten zijn voor een bedrag van 5 euro te verkrijgen aan de loketten rondom het parcours en op het feestterrein. Verder is er een defilé ter hoogte van de tribune in de Prinsbisdomstraat. De optocht is rond 17.00 uur afgelopen. Dan zijn op het feestterrein aan de Groenstraat inmiddels al de traditionele schoonheids- en behendigheidswedstrijden aan de gang. Rond half vijf klinken de eerste schoten van de zestallen die deelnemen aan de schietwedstrijden. Die zestallen schieten met grote buksen op houten blokjes op de 14 meter hoge schietharken. Een misser betekent stoppen met schieten en op naar de feesttent, waar een keur aan artiesten optreedt waaronder Big Benny, Erwin, Wahnsinn, Knallerman en Spik en Span.

 

Sponsorschieten 24 juni

Op zaterdag 24 juni is er sponsorschieten, waarbij teams uit het bedrijfsleven onderling uitmaken wie het beste oog heeft voor de ‘punten’, zoals de blokjes op de schiethark vaak genoemd worden. Na het sponsorschieten zijn er optredens van de Sittardse groep Baroesjko, zangeres Marleen Rutten en de band Nur Deutsche Welle. Iedereen kan daarbij zijn, er is geen entree.

 

 

Kinjer OLS op 27 juni

Op dinsdag 27 juni, hebben er ook al schoten geklonken op het feestterrein, tijdens het Kinjer OLS waarvoor zich 24 schoolteams hebben ingeschreven. Deze basisschoolleerlingen hebben de afgelopen maanden onder begeleiding van echte schutters gewerkt aan een uitrusting en ook geoefend in schuttersbehendigheden zoals het schieten. Met dien verstande dat de deelnemers aan het Kinjer OLS schieten met luchtbuksen. Dat doen ze vanaf 13 uur op het feestterrein. ’s Morgens is er een optocht inclusief defilé, die om 10.30 uur start. De toegang tot het Kinjer OLS is gratis. 

 

Seniorenmiddag 28 juni 

Woensdag 28 juni komen wederom Limburgse topartiesten naar de feesttent aan de Groenstraat in Born. Dan begint om 13.30 uur namelijk de seniorenmiddag, met Thei en Marij, buuttereedner Ger Frenken, Frans Theunisz, zaate hermenie Mörge geit baeter, Thijs Olijve en als grandioze afsluiter meervoudig LVK-winnaar Bjorn en Mieke. Zoals het er nu naar uit ziet, zijn alle zitplaatsen in de tent al uitverkocht.

 

Schintaler uitverkocht op 30 juni

24 uur voordat op zaterdag 1 juli in de parochiekerk van Born een Heilige Mis wordt opgedragen (aanvang 18 uur, rechtstreeks te zien op Doorstart.tv) is er in de feesttent een topevent dat twee maanden voor de start al uitverkocht was. Zo’n 4.000 mensen komen op vrijdag 30 juni naar het optreden van De Schintaler. Deze populaire Limburgse popband met een uitgekiend repertoire treedt maar enkele keren per jaar op in de volledige bezetting en dat wil eigenlijk niemand missen. In het voorprogramma van de Schintaler staan Marjolein Heilkens en Richtig Rex op het podium. 

 

Feiten en cijfers van het OLS 2023 

9 hectare feestterrein 16 hectare parkeerterrein 1000 piketpaaltjes geslagen 750 bouwhekken (3,2 kilometer) 1000 dranghekken (2,5 kilometer) 1250 kilo graszaad gebruikt 42 schietbomen 38 tenten 42 units Feesttent Eettent 23 horecapunten 30.000 liter bier 5.000 liter fris 400 liter wijn 70.000 broodjes 25.000 snacks 1800 kilo friet 9500 melkcups 12.500 suikerzakjes 1 kilometer waterleiding 12 aggregaten 1,3 kilometer rioolleiding 1,3 kilometer dataverbinding 65 toileteenheden

Foto en Tekst: Visit Zuid-Limburg