4e Bondsschuttersfeest in Heerlerheide 26 & 27 augustus (Deel 2)

Intro: op donderdag 22 juni jl. plaatste de redactie van ParkstadAcueel deel 1 betreffende de organisatie van het komende 4e Bondsschutterfeest in Heerlerheide-Heerlen. Genoemd schuttersfestijn (inclusief een onvervalst traditioneel Oktoberfest) zal plaatsvinden op zaterdag 26 en zondag 27 augustus a.s. en wel op Sportpark Pronsebroek (thuishaven van derde divisie voetbalvereniging RKSV Groene Ster) gelegen aan de Hei Grindelweg. Omdat de  redactie ParkstadActueel voornemens was om diverse malen aandacht te schenken aan dit meer als positieve “schuttersgeweld” nu dus deel 2 met dank en i.s.m. met Martine Gerards-Hazen namens Kon. Schutterij St. Sebastiaan Heerlerheide.    

                         

Vanaf dit moment is het nog maar slechts vier weken te gaan wanneer in Heerlerheide/Heerlen het tweedaagse 4e Bondsschutterfeest 2023 van de schuttersbond St Gerardus uit de startblokken zal gaan op de hierboven aangegeven locatie  Rond 20 Zuid-Limburgse schutterijen zullen op deze dag naar het feestterrein trekken om daar deel te nemen aan de wedstrijden. Dit uiteraard onder organisatie en auspiciën van de Kon. Schutterij St. Sebastiaan Heerlerheide. Op genoemde locatie zal dientengevolge in het laatste weekend van augustus een grote feestten/paviljoen geplaatst zijn. Achter de schermen zijn de voorbereidingen al maanden aan de gang. Sterker nog de countdown, ofwel het aftellen, is inmiddels begonnen. Het laatste weekend voordat de scholen weer zullen beginnen zal dus in Heerlerheide bol staan van cultuur, wedstrijden én gezelligheid.

Programma zaterdag 26 augustus:                                                                                                

Op deze laatste zaterdag in augustus 2023 zal door de Kon. Schutterij Sint Sebastiaan Heerlerheide in de feesttent (naar voorbeeld München) een geweldig en gezellig zijnde Oktoberfest met gratis entree worden georganiseerd. De feesttent zal heel wat te verduren hebben want (lokale) topbandTiroler Ohne Berge, Joy Blijdenstein, Ronnie Ron en DJ Paul Heuts Light & Sound dragen er zorg voor dat de tent op zijn kop gezet zal worden. Heerlerheide e.o. op zijn best dus.                                                                                                                  

In 2024 bestaat de Heerlerheidse schutterij maar liefst al 175 jaar::

Een meer als vaststaand gegeven is ook het feit dat deze sympathieke schutterij niet meer weg te denken is uit Heerlerheide. Martine Hazen: “in de beginjaren was het meer een schiet- en gezelligheidsvereniging, die niet volledig geüniformeerd de straat op ging. Eenzelfde pet of sjerp zorgde al snel voor één geheel. Het eerste schuttersfeest, waarbij de formule enigszins vergelijkbaar is met het huidige concept, vond plaats in 1879 in Amstenrade. De schutterij uit Gulpen kreeg toen een prijs, omdat zij van het ‘verst’ kwamen. In deze tijden niet meer voor te stellen. In de loop van de jaren zijn vele zaken aangepast, uitgebreid en gemoderniseerd”.

Programma zondag 27 augustus

Welnu; op zondag 27 augustus presenteren vanaf 12.30 uur de schutterijen zich beurtelings aan het koningspaar John Gerardts en Manon Augustus van de schutterij Heerlerheide en de genodigden. Voor de hoofdtribune van RKSV Groene Ster zullen zij door voorzitter Ger Pappers van de Heerlerheidse schutterij St Sebastiaan welkom worden geheten.

Na deze voorstellingsceremonie start om 14.00 uur de officiële opening. Volksliederen worden gespeeld en de vlaggen worden gehesen. Burgemeester Roel Wever van Heerlen heet, namens de gemeente Heerlen alle verenigingen welkom en pastoor Janssen zal traditioneel een ‘schietgebedje’ doen om alle verengingen succes te wensen tijdens de wedstrijden van de dag. Een geste die de deelnemende schutterijen maar al te graag op zich nemen.

Optocht en route

Overigens doet de organiserende schutterij doet nu al, via deze media, een oproep om de huizen langs en rondom de optochtroute zo feestelijk als mogelijk te versieren, met vlaggen, ballonnen of slingers. Dit met de bedoeling dat de schutterijen een feestelijk welkom in Heerlerheide krijgen. Vanaf 14.30 uur vertrekken vervolgens de schutterijen vanaf het feestterrein Hei-Grindelweg voor de optocht. De optochtroute is vervolgens: Pater Damiaansstraat, Titus Brandsmastraat, Petrus Dondersstraat, Roebroekweg, Pappersjans, Bokstraat, Hei-Grindelweg. Tijdens deze optocht zullen de schutterijen beoordeeld worden op o.m. wie de beste houding heeft en het best gericht loopt. Ook de bordjesdragers ontkomen niet aan de beoordeling van de jury.

Voor het schutterslokaal Café d’r Bok, gelegen aan de gelijkmatige Bokstraat, zal het defilé plaatsvinden. Nadat alle schutterijen weer terug zijn op het feestterrein beginnen (vanaf 16.00 uur) de resterende wedstrijden. Bij de schoonheidswedstrijden treden marketentsters, konings- en keizersparen, bielemannen én generaals uit en worden beoordeeld door een vakkundige en onafhankelijke jury. Ook vinden er exercitiewedstrijden plaats én treden de drumbands uit.

De schietwedstrijden

Naast dit alles zullen er ook schietwedstrijden worden gehouden. Uitleg Martine Hazen: “de schutter die zorg draagt dat hij niet mist, die wint. Met blokjes van 1,5 bij 1,5 cm een ware prestatie. Het bijzondere van deze schietwedstrijden is dat deze gehouden worden op mobiele kogelvangers. Deze kogelvangers worden speciaal geplaatst voor dit schuttersfeest. Met deze kogelvangers kun je midden in een woonwijk schieten, want ze worden allemaal opgevangen. Hoe dan? Het geweer schiet met een loden kogel het bolletje af, de kogel ketst tegen de plaat en glijdt als het ware in een opvangbak. Via deze opvangbak hoor je op een gegeven moment een ‘rinkelend’ geluid wat betekent dat de kogel in het emmertje terecht is gekomen. Deze loden kogels worden weer gesmolten, waarna er weer nieuwe kogels van kunnen worden gemaakt. De laatste keer dat er geschoten werd tijdens het ZLF in 1997 gebeurde dit nog zonder kogelvangers. Leden van de Heerlerheidse schutterij zijn toen zelf met emmertjes kogels gaan rapen in het veld”.

Gezelligheid en verbroedering

Ook bij Kon. Schutterij St Sebastiaan Heerlerheide staat gezelligheid en verbroedering hoog in het vaandel en vinden dit net zo belangrijk. Want het gaat  bij schutterijen niet alleen om het winnen van de wedstrijden. Ook tijdens dit 4e Bondsschuttersfeest in Heerlerheide geven zij dan ook gestalte aan deze mening. Dientengevolge zal in de feesttent ook een super schuttersstemming heersen. Mede verantwoordelijk hiervoor is dan ook de meer als bekend zijnde top Coverband TON!GHT en DJ Paul Heuts. Zij zullen na de optocht zorg dragen dat wederom de tent op zijn kop gezet zal worden tot besluit van dit tweedaags schuttersfestijn.

Prima 1e prijs voor Generaal Paul Hazen Heerlerheide                                                                                            Tijdens het onlangs gehouden schuttersbondsfeest ZLF in Schimmert heeft schuttersgeneraal Paul Hazen van de Kon. Schutterij St. Sebastiaan Heerlerheide  de eerste prijs behaald als modelste generaal. Proficiat, ook namens redactie ParkstadActueel.    

Foto’s: Lieske Leunissen

Redactie ParkstadActueel: eind/hfd redacteur Callie Steijaert

Select 2023Select 2023