David Bade Parkstad Actueel

David Bade

Tijdens theaterfestival Cultura Nova, dat van 25 augustus t/m 3 september plaatsvindt in Heerlen, is het Huis van Emoties te zien. Het paviljoen is ontworpen door beeldend kunstenaar David Bade. In deze mini-expositieruimte worden werken getoond die door cliënten en medewerkers van Mondriaan zijn gemaakt.
In deze elfde editie van David Bade tekent Heerlen onder de tafel werken Bade, SCHUNCK en Mondriaan samen met festival Cultura Nova. Theater en beeldende kunst geven houvast om taboes te doorbreken en moeilijke onderwerpen te delen met elkaar en met het publiek. Het bouwen en inrichten van het paviljoen samen met cliënten en medewerkers van Mondriaan is een voorbeeld van hoe kunst kan dienen als een brug tussen mensen.

David Bade Parkstad Actueel
                                                David Bade in Mondriaan GGZ voor het werk ‘Hallo Angst’
Het creatieproces
In juni 2023 startte Bade samen met medewerkers en cliënten van Mondriaan met het maken van kunstwerken en onderdelen voor het paviljoen. Deelnemers mochten in alle kunstvormen werken: beeldende kunst, muziek, dans, theater, film of fotografie.
Deze werken worden tijdens Cultura Nova getoond in het ‘Huis van Emoties’. Het Huis van Emoties is een paviljoen dat wordt verdeeld in vier ruimtes, elk gebaseerd op een van de basisemoties: bang, blij, bedroefd en boos. De ruimtes worden ingericht met allerlei werken die samenhangen met elk thema. Sommige werken waren er al, sommige zijn speciaal voor dit project gemaakt. Maar allemaal door cliënten en medewerkers van Mondriaan.
Tijdens Cultura Nova 2023 is het ‘Huis’ op festivallocatie Burgemeester van Grunsvenplein gratis toegankelijk. Bade is het gehele festival aanwezig om bezoekers en deelnemers te betrekken bij het maken van nieuwe kunstwerken en deze toe te voegen aan het groeiende paviljoen.

Lees hier meer over ‘David Bade tekent Heerlen onder de tafel’.

Foto en Tekst: SCHUNCK