Leerlingen maken spelenderwijs kennis met gemeentepolitiek

Dongen, 15-06-2022, Basisschool leerlingen uit Dongen spelen het Democracity spel, onder begeleiding van de ProDemos

Leerlingen van groepen 7 en 8 van basisscholen uit Gulpen-Wittem bezoeken de komende weken de raadzaal in het gemeentehuis voor het educatieve programma ‘Democracity’ van organisatie Prodemos. Met dit programma leren kinderen spelenderwijs hoe het lokale bestuur werkt. Democracity wordt gespeeld met behulp van een speelkleed en blokken met voorzieningen. Leerlingen mogen plaatsnemen op de raadzetels achter de microfoons.

Bouwen aan een fictieve gemeente

Tijdens het educatieve programma Democracity bouwen leerlingen samen aan hun eigen gemeente: gaan ze voor bedrijven of juist veel groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? Het budget is beperkt dus helaas kan niet alles een plaats krijgen in de gemeente. Tijd dus om samen keuzes te maken. 

Oprichten politieke partijen

Om het eens te worden over die keuzes richten de leerlingen verschillende politieke partijen op, schrijven ze korte partijprogramma’s en gaan ze met elkaar in debat. Uiteindelijk wordt gestemd en kan de stad worden afgebouwd.

Vragen aan raadsleden

Na het spel kunnen de leerlingen vragen stellen aan bijvoorbeeld enkele raadsleden die aanwezig zijn. De leerlingen horen dan hoe het eraan toegaat in de echte gemeenteraad. Ook kunnen zij vragen stellen over actuele onderwerpen in de gemeente Gulpen-Wittem.

In twee uur tijd ervaren de leerlingen dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving. Zo maken zij op een laagdrempelige en speelse manier kennis met de gemeentepolitiek en democratische besluitvorming. De gemeenteraad van Gulpen-Wittem en Prodemos vinden dit belangrijk en bieden daarom alle scholen in de gemeente deelname aan dit programma kosteloos aan.

Foto en Tekst: Gemeente Gulpen- Wittem