In Memoriam Ger Dortant Heerlerheide en Jo Debie Sjpasseberg In leven persoonlijkheden met verdienstelijke carnavalsimpact

V.l.n.r. Ger Dortant en Jo De Bie

Nog slechts enkele nachtjes slapen dan breekt komende zaterdag 11 november aan.  Genoemde datum heeft echter ook een heel bijzondere insteek en wel dat deze aangeduid wordt als de traditionele “elfde van de elfde”. Want dat is dan tevens ook het sein voor het begin van het nieuwe carnavalsseizoen 2023-2024. Vreugde en plezier dus  voor alle carnavalisten wel of niet verbonden aan een vereniging.

Maar de komende opening van het nieuwe carnavalsseizoen heeft helaas ook een meer als trieste impact, in dit geval dus, overlijdens, bij een tweetal carnavalsverenigingen in Groeët Ghen Hei/Sjpasseberg/Heksenberg. Het betreft dan Ger Dortant van C.V. de Bokkeriejesj van Heerlerheide en Jo Debie van D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein. Redactie ParkstadActueel meende er dan ook goed aan te doen om met respect terechte aandacht te schenken, middels het schrijven van een (korte) In Memoriam, betreffende deze twee overleden persoonlijkheden. 

Ger Dortant

CV de Bokkeriejes anno 1898 waren onlangs zeer verslagen toen bij hen het bericht binnen kwam van het plotseling overlijden van Ger Dortant.. Hij was immers een zeer gewaardeerde ere- raadslid, ex-Prins, erevoorzitter van de ex-Prinsen, drager van der “Bok met de Gouwe Heuere”.Vader van huidige opperbok Patrick Dortant, maar vooral een goede vriend. De Bokkeriejesj zouden, zo lieten zij weten, “Wat zouwe vieër de ‘wieëzers van de klok’ geër mit dich truukdrieëje” ofwel in het Nederlands: “wat zouden wij maar wat graag de wijzers van de klok met Ger terugdraaien: Maar helaas. Prins Dennis I, Bestuur en leden  CV De Bokkeriejesj, evenals van de vereniging ex-prinsen. Zij wensen echtgenote Annie, kinderen en overige famillie heel veel sterkte toe in deze voor hen zware tijden.

Jo Debie

Ook bij D’r Heksenbergse Vastelovends Verein was de verslagenheid groot toen zij vernamen dat hun oud-lustrumprins 1976 was overleden. Het mag duidelijk zijn dat de “Verein” in Jo Debie een heel stuwende (carnavals)-vriend hebben verloren. Maar Jo had nog meer verdiensten bij de “Verein”.Hij was zelfs medeoprichter, voormalig bestuurslid, erelid, de eerste beursbewaarder van de oud-prinse van de “Verein”.

In de kennisgeving annonce gaf de “Verein” een korte opsomming over de persoonlijkheid van Jo Debie. Zij spraken hierin dan ook over zijn humor, opgewektheid, behulpzaamheid en zijn tomeloze inzet. De gehele D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein familie wenste dan ook echtgenote Annie en familie veel sterkte van dit gevoelige verlies toe

Foto’s: C.V de Bokkeriejesj en D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein

Redactie ParkstadActueel: hfd/eind redacteur Callie Steijaert