Hoge Armeense onderscheiding voor journaliste Beata Bruggeman-Sekowska uit Heerlen

communications- unlimited

Foto: Communications-Unlimited.nl Central and Eastern Europe Centervan | van links naar rechts De Ambassadeur van de Republiek Armenië, de heer Viktor Biyagov, Beata Bruggeman-Sekowska

Op 15 februari ontving Beata Bruggeman-Sękowska de hoge Armeense Medaille voor 30 jaar Armeens-Nederlandse Diplomatieke Betrekkingen in de Ambassade van de Republiek Armenië in Den Haag, uitgereikt door Z.E. Ambassadeur Viktor Bijagov. 

Z.E. Ambassadeur Viktor Bijagov zei: ”Beata Bruggeman-Sekowska hoofdredacteur van het Centraal-Oost-Europa Centrum werd onderscheiden met de Medaille ”30 jaar Armenië-Nederlandse Diplomatieke Betrekkingen” voor haar bijdrage aan de bewustwording over de Armeense zaak, en actie gericht op het aanpakken van de existentiële bedreigingen waarmee Armeniërs worden geconfronteerd.”

De Ambassadeur van de Republiek Armenië, de heer Viktor Biyagov, bedankte Beata Bruggeman-Sękowska voor haar jarenlange toewijding aan Armenië.

De medaille is in 2021 ingesteld ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen Armenië en Nederland, drie decennia na de onafhankelijkheid van Armenië, dat in 1991 na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie weer een onafhankelijk land werd. De medaille wordt toegekend aan dertig personen of organisaties die sinds 1991 een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van het nieuwe Armenië.

Beata Bruggeman-Sekowska zei tijdens het ontvangen van de onderscheiding: ‘Excellentie, mijnheer ambassadeur Viktor Biyagov: ‘’Hartelijk dank voor deze eervolle erkenning. Ik ben geboren en woon duizenden kilometers verwijderd van Armenië, maar Armenië is een deel van mij, mijn erfgoed. Door het werk voor mijn Midden- en Oost-Europese Centrum steun en promoot ik Armenië al meer dan twintig jaar. En ik zal het blijven doen. Ik hoop dat deze eervolle erkenning mijn voorouders trots zal maken, trots dat generaties later Armenië nog steeds in onze harten leeft, zelfs duizenden kilometers van zijn grenzen. Shnorhakalut’yun Hayastan. Bedankt, Armenië.’’

Het evenement werd bijgewoond door de naaste familie van mevrouw Bruggeman-Sękowska, haar echtgenoot Aloys Bruggeman, RERA honorair consul van de Republiek Litouwen, hun drie kinderen Alexia, Victoria, Maximiliaan en de heer Patrick van Schie, PhD-vriend en collega-lid van de bestuur van het Europees Instituut voor Communistische Onderdrukking en directeur van de TelderStichting.

Limburgs-Armeense betrekkingen

Beata Bruggeman-Sekowska, woonachtig in de Nederlandse regio Limburg, zegt dat deze onderscheiding voor haar een bijzondere dimensie heeft, aangezien de Nederlands-Armeense betrekkingen in Limburg al eeuwenlang sterk zijn.

De in de vierde eeuw in Armenië geboren heilige Servaas, bracht het christendom naar Nederland en was de eerste bisschop van Maastricht. Daar stierf hij rond 384 en op zijn graf is de Sint-Servaasbasiliek gebouwd. Ieder jaar op 13 mei wordt hij herdacht en ter ere van Sint-Servaas is er in Maastricht op de eerste zondag na deze datum de Sint-Servaasprocessie. Daaraan neemt ook de Armeense gemeenschap deel.

In 2016 schonk de Armeense gemeenschap in Maastricht aan de stad Maastricht een monument ter ere van Sint-Servaas.Het monument van 2,5 meter hoog is een traditioneel Armeense chatsjkar, een staande kruissteen, en is geplaatst tegen de Sint-Servaasbasiliek. In de dominicanenkerk is een gedeelte van de oudste fresco van Nederland van Thomas van Aquino over 10.000 Armeense martelaren. Bovendien zijn in de schatkamer van van Sint Servaasbasiliek een kruis van Surb Giragoskerk uit Diyarbakir en diverse andere voorwerpen te vinden te vinden.

Op 26 januari 2013 is in Christus’ Hemelvaartkerk de eerste Armeense kerk van Limburg geopend en ingewijd in Maastricht.  De kerk ‘Surp Karapet’  (Heilige Voorloper) dient als een verbindende factor tussen de Armeense gemeenschap en de regio. Armeniërs geven aan dat ze zich verbonden voelen met Limburg en graag willen integreren. De diensten zijn openbaar en iedereen is welkom.

In 1993 werden de eerste kleine samenkomsten van de Armeense gemeenschap gehouden in het Maris Stella gebouw in het Witte Vrouwenveld in Maastricht. Naarmate er meer Armeniërs zich vestigden in de stad en de directe nabijheid, nam ook de behoefte toe aan een vast structuur in de samenkomsten en activiteiten. Op 25 november 1999 is de Armeense Stichting Ani officieel opgericht. De Armeense Stichting Ani is de grootste culturele instelling in de hele regio (Nederlands Limburg, Belgisch Limburg, Luik en Aken). Ook is de enige Armeense kerk van de regio is in Maastricht gevestigd.

De stad Maastricht is dankzij de inzet van de stichting bekend geworden onder de Armeniërs in het binnen-en buitenland en is het graf van de heilige Servatius een pelgrimsplek geworden.

Dit getuigt dat de banden tussen deze twee volkeren al eeuwenlang sterk is.

Meer informatie: Communications – unlimited

Foto en Tekst: Communications -unlimited