“Beat the Witches” winnen 26e editie Van en Vuur Sjpasseberg

Sjpasseberg-Heksenberg

Eigenlijk, zeker voor alle carnavalisten te vlug van aard dat, op het moment dat we dit schrijven, carnaval 2024 inmiddels tot het verleden behoort. Afgelopen zondag 11 februari waren alle carnavalisten nog druk in de weer, c.q. zich aan het voorbereiden op de her en der te houden optochten (waaronder o.m. Heerlen) dus. Zo zie je dus hoe snel een week om is. Carnaval voorbij, carnavalskledij weer opgeruimd en wat overblijft zijn dan, voor alle feestvierende carnavalisten, het koesteren van de meer als mooie herinneringen welke op de traditionele “elfde van de elfde” (11 november 2023) werden ingezet. Tot aan Aswoensdag 14 februari jl. (toevallig ook nog de dag van de liefde middels de wereldwijd bekend zijnde  Valentijnsdag) werden in Limburg heel wat carnavalsactiviteiten georganiseerd.    

Sjpasseberg-Heksenberg                        

Met hoogtepunten vooral de uitroepingen van de nieuwe senior- en jeugdige carnavalsprinsen, prinsessen individueel en/of als paar zijnde. Met zijn allen werd dan ook zorg gedragen voor geweldige carnavalsvertier in welke hoedanigheid dan ook. Carnaval 2024 mag dan ook zeker als geslaagd omschreven te worden. Dat sterkt hen dan ook in het gegeven dat de volgende carnavalsperiode er beslist weer aan zal komen. Op de, eerder al genoemde traditionele “elfde van de elfde” (11 november), staat het carnavalsseizoen 2024-2025 dan weer in de “startblokken”.

Sjpasseberg-Heksenberg

Uiteraard is het ondoenlijk om alle gehouden carnavalsactiviteiten vanaf 11 november 2023 te memoreren. Via andere mediakanalen, facebook en social media is er de nodige (terechte) aandacht aan geschonken. Niettemin op deze site van ParkstadActueel een korte terugblik op enkele gehouden carnavalsactiviteiten in Spasseberg-Heksenberg (Heerlen). In deze wijk begon, na de eerder gehouden prinsuitroeping van Kay l (Corvers) met zijn zoontje Keano l annex receptie, op vrijdag de officiële carnavalsdagen met een meer als geslaagde middag voor de ouderen van KBO-Heerlen-Noord. Leuk hierbij waren, onder presentatie van Guus Mengelers, de geweldige optredens van een aantal artiesten. Ook werd een prins-carnaval uitgeroepen in de persoon van Theo Hendriks. Voor alle ouderen een zeer geslaagde en verzorgde carnavalsmiddag.

Sjpasseberg-Heksenberg

Carnavals zaterdagmiddag was “ingeruimd” voor een kindermiddag onder de benaming “Van en Vuur d’r Sjpasseberg voor de kids. Deze derde editie werd, onder presentatie van Stephanie Palmen-Plieger, ook een succesvol  gebeuren, dit uiteraard tot plezier van alle aanwezige ouders, verzorgers, opa’s, oma’s en overige familie, vrienden en bekenden. Er waren 12 spetterende optredens, waarvan 5 groepsoptredens van de klassen van de BS Gerardus-Majella. De uitslag van deze kindermiddag: 1.Tarzan & Jane uitgevoerd door Beau Prijkel, Mik Falize, Isabella Farinaccio en Noa Mannheims, 2. Groep 8 BS (winnaars van de vorige editie) en 3. Groep 5 BS.

Sjpasseberg-Heksenberg

De zaterdagavond stond in het teken van de 26e seniorenuitvoering van het Dorpse Artiestenprogramma Van en Vuur d’r Sjpasseberg. Onder de 25e presentatie van Callie Steijaert (red. ParkstadActueel) werd het weer een geweldig evenement met even zozeer geweldige optredens. Tot aan de kleine uurtjes genoot een vol Sjpashoes/Gemeenschapshuis  Heksenberg urenlang van top entertainment van de optredende “dorpsartiesten”, Dit onder auspiciën van D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein met prins Kay 1e (Corver) en jeugdprins zoontje Keano 1e en muzikaal ondersteund door top-DJ Paul Heuts. Voor de jury, bestaande uit dhr. Marco Custers, mevr. Debby  Jongboom en presentator Callie Steijaert zeker geen gemakkelijke opgave. Uiteindelijk werd de groep: Beat the Witches  (van café Heksenberg) met 29 punten de winnaars en dus de verovering van de wisselbeker. De 2e plaats met 27½  punten was voor de dames van de Verein in hun creatie De Blinkers concurrent van de Blankers/werkkring van prins Kay 1e., De derde plaats met 26½ punten was voor het kwartet Ali John Tani (De Heks’n jäger). Kortom, Sjpasseberg/Heksenberg op en top The Best.

Sjpasseberg-Heksenberg

Carnavalsmaandag was dan de optocht door Groeët Ghen Heij  met de triomftocht van prins Kay l, bijgestaan door zijn jeugdprins Keano en D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein door de straten van Sjpasseberg/Heksenberg. Aansluitend een gezellig en druk bezocht optochtbal in het Sjpashoes/Gemeenschapshuis Heksenberg. Dinsdag de laatste carnavalsdag met afsluiting in Café Heksenberg. Nu is het wachten op 11 november voor het nieuwe seizoen of toch binnenkort al eerder voor enthousiaste carnavalisten op 9 en/of 10 maart a.s. want dan is het Halfvasten? 

Foto’s: senioren Van en Vuur: Frans Breemen, Foto Van en Vuur Kids: B.S. Gerardus. 

Redactie ParkstadActueel: tekst hfd/eind redacteur Callie Steijaert